Share

Egészség · 2022.10.17.

A baba sírásának oka

A kismamák olykor képtelenek megvigasztalni a síró kisbabákat, noha minden tőlük telhetőt megtesznek ennek érdekében. Valójában az idő szolgáltatja a megoldást; a babák a koruk előrehaladtával egyszer csak „kinövik” a sírós korszakukat.

A kismamák természetesen minden alkalommal keresik a megoldást, amikor a kicsi felsír. Ilyenkor arra gondolhatnak, hogy biztosan éhes a pici, mivel a gyomruk mérete még rendkívül kicsi, az anyatej emésztése viszont annál gyorsabb. Ez magyarázza, hogy a kisbabáknak gyakran kell táplálkozniuk, ám a sírás hátterében esetenként mégsem az éhség áll.

Az alig néhány hetes babákat még lehetetlen napirendre szoktatni; egyes kisbabák hajlandóak belemenni a játékba és követni az anya ritmusát, mások viszont hangos bömbölésbe kezdenek, ha nem akkor kapnak enni, amikor nekik megfelel. Ebben az esetben a babák alakítják ki a maguk szopás-rendjét.

A szoptatás nem csak a táplálást jelenti az anya és baba közötti kapcsolatban, hanem egyfajta szociális kapcsolatot is; a baba érzi az édesanyja melegét és illatát, hallja a hangját és mindez megnyugtatja. Ezen okból kifolyólag a sírás ellenszere lehet a baba mellre helyezése.

A kisbabák természetes igénye az édesanya közelsége. Tévhit, hogy a rendszeres ölbevevés elkényeztetetté teszi a kicsit. Ha az édesanya úgy látja jónak, nyugodtan felveheti a babát, amikor csak szükségét érzi; néhány hetes csöppségeket nem lehet szeretettel elkényeztetni.

Ha az anya nyugtalan…

Már a legkisebb babák is megérzik, ha az édesanya nyugtalan, bizonytalan vagy depressziós. Sok kismamát kételyek fogják el a szülés után, vajon jó anya lesz-e, képes lesz-e mindig a legjobbat nyújtani a babája számára és meg tud-e felelni az összes elvárásnak.

Ezek a gondolatok a kialvatlansággal párosulva olyan lelki állapotot idézhetnek elő a kismamáknál, amit a babára is átragasztanak.

Ha a kismama úgy érzi, hogy túl feszült a gondoskodáshoz, a babát bízza pár percre a papára! Ez idő alatt az anyuka és a baba is megnyugodhat és folytatódhat minden a megszokott kerékvágásban.

Ha fáj a baba hasa…

A hasfájás cseppet sem szokatlan vagy ritka jelenség a babáknál. Ilyenkor a csöppség hosszasan sír, a lábát pedig a hasához húzza. Mivel a néhány hetes baba emésztőrendszere még nagyon fejletlen, a kismama étrendje is hatással van az anyatej minőségére. Ha a kismama túl sok puffasztó hatású zöldséget eszik, a baba nagy valószínűséggel hasfájásban fog szenvedni. Ezeket az élelmiszereket ajánlott mellőzni, de egyeseknél a tejtermékek és az olajban sült ételek is hasonló hatást válthatnak ki.

Betegségek és fogzás

A kisbabák sírásának gyakori oka valamilyen betegség vagy fájdalom megjelenése. Emellett a fogzás megkezdődése is sírós időszakot eredményezhet. A felvett oltások után szintén várható a baba nyugtalansága és nyűgössége.