Share

Betegség · 2022.10.17.

A bőrgomba felismerése és kezelése

A bőrgombásodás gyakori bőrbetegség, amely nemtől és kortól függetlenül okoz kellemetlenséget. A legtöbb gombaféle természetes módon jelen van a környezetünkben és a bőrünkön, ám megbetegedést csak akkor okoznak, ha szaporodásukhoz kedvező feltételek teremtődnek, illetve a szervezetünk nem képes hatékonyan védekezni ellenük.

A bőrgomba a bőr felső rétegét, illetve felszínét támadják; gombafajtól függően más-más testrészen jelenhetnek meg és más-más tüneteket produkálhatnak. Némelyekre jellemző, hogy gyulladásos tüneteket produkálnak, némelyek kipirosodással, mások fájdalmas duzzanatokkal vagy hólyagokkal járhatnak.

A bőrgomba felismerése

Talán a legismertebb és legáltalánosabban elterjedt bőrgombás fertőzés a lábgomba. Ez a betegség a lábon és a lábujjakon jelentkezik. Jellemzően a harmadik és negyedik lábujj között jelenik meg; amennyiben nem kezelik megfelelően, innen terjed tovább a talpra és a körmök irányába. A megbetegedett bőrfelület gyakran hámlik, felázott látszatot kelt, esetenként hólyagos is lehet. A fertőzés kínzó viszketéssel, esetenként fájdalommal jár.

Főként gyerekek esetében fordul elő a fejbőr gombásodása. Ez a fajta gombásodás jellemzően macskákról terjed át a gyerekekre. A beteg felületeken a fejbőr hámló foltokat tartalmaz, ahol a haj is kihullhat vagy töredezhet. Súlyosabb esetben a fertőzés a teljes fejbőrre kiterjedhet.

Az arcon is megjelenhet gombás fertőzés. Ezek rendszerint rózsaszín, kör alakú, hámló elváltozások, amelyek esetében a fertőzött bőrfelület széle enyhén kiemelkedő lehet. Mivel a gyógyulás a fertőzött felület közepén kezdődik, ezért gyűrűszerű fontok alakulhatnak ki.

pityriasis nevű bőrgombás fertőzés a test különböző pontjain jelentkezhet; végtagokon, hason, mellkason, lágyékon. Ez a fertőzés nem okoz közvetlen egészségügyi panaszt. A foltok színe a világos rózsaszíntől a barnáig változhat, napsütés hatására sem barnulnak le.

Candida gomba sokféle formában megjelenhet az emberi testen. Ezek a fertőzések akár hónaljban vagy a combtőn is jelentkezhetnek, piros, olykor nedvező foltokat idézve elő. A nemi szerveken viszkető, égő érzést idézhetnek elő. A Candida megjelenhet szájpenészként, láb- és körömgombaként is.

körömgomba gyakori megbetegedés. A lábujjak esetében kialakulhat a lábgomba következményeként vagy önálló betegségként. Fertőzés esetén a köröm megvastagszik, elveszíti természetes fényét, a körömtest alatt vastag szaruréteg halmozódik fel. A kezelés elmulasztása hosszabb időn keresztül a körömágy elpusztulásához, illetve a köröm elvesztéséhez vezet.

A bőrgomba kezelése

A kevésbé súlyos esetekben megoldást jelentenek a különböző fertőtlenítő és gombaölő készítmények, amelyek közül néhány recept nélkül is megvásárolható a patikákban. Azokban az esetekben, amikor a rendeltetésszerű használat nem hoz gyors és látványos javulást, úgynevezett antimycotikumok szedése javasolt tabletta formájában.

szájon át szedendő gyógyszerek esetében kiemelten fontos az előírásnak megfelelő szedés, ugyanis kisebb dózis esetén nagy valószínűséggel rezisztencia alakul ki; vagyis újabb fertőzés esetén a gyógyszer már hatástalan marad.