Share

Táplálkozás · 2022.07.17.

A diétás kóla – ezért kerüld!

Sokan a kilóktól való félelmükben nyúlnak a diétás kólához; kólaíze van, sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, de egészségesnek cseppet sem nevezhető. Számos egészségügyi károsodás kiváltója lehet, amelyeket nem szabad félvállról venni.

A közhiedelemmel ellentétben a diétás kóla nem jelent megoldás az elhízással szemben. A rendszeresen nagy mennyiségben fogyasztott diétás kóla jelentős mértékben hozzájárul az elhízás kockázatához. A diétás kóla tehát a legrosszabb módja a folyadékpótlásnak abban az esetben is, ha a kilókkal harcolunk.

A diétás kóla jelentősen növeli a vesekárosodás kialakulásának esélyét. Már napi két pohár üdítő akár 30 százalékkal növeli a kockázatot. A diétás kólát fogyasztók veséje bizonyítottan veszít kapacitásából.

A különböző édesítőszerek jelentős mértékben befolyásolják a cukoranyagcserét, ez pedig a szervezet normális inzulintermelésére van negatív hatással. Statisztikai mérések tanúsága szerint a diétás kólát rendszeresen fogyasztók között nagyobb arányban vannak jelen 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők.

A diétás kólát sokan folyadékpótlás ürügyén viszik be a szervezetükbe, viszont az italban lévő koffein miatt vízhajtóként működik, azaz a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez. Ez rossz közérzethez és gyors kiszáradáshoz vezethet.

A diétás kóla rendszeres fogyasztásával felborul a bőr természetes kémiai egyensúlya és csökken a PH-értéke. Mindez tág pórusokhoz, mitesszerekhez, súlyosabb bőrhibákhoz és érzékenységhez vezet.

Az itt felsorolt egészségkárosító hatások némelyike ugyanúgy vonatkozik a hagyományos cukrozott (nem diétás) kólákra is. A folyadékpótlást ezek helyett vízzel, friss gyümölcsök levével vagy egészséges teákkal végezzük!