Share

Egészség / Táplálkozás · 2022.12.11.

A gyors fogyás és a jojó effektus

A gyors fogyás sajnos a legtöbb esetben nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A táplálkozási szakemberek és az endokrinológusok gyakran figyelmeztetnek arra, hogy a valódi cél eléréséhez nem a gyors súlyvesztésen keresztül vezet az út.

A gyors fogyás, illetve a hirtelen súlyvesztés egyáltalán nem lehetetlen, hiszen az egészségtelen és ésszerűtlen diéták mind ezt a célt szolgálják. Az ilyen diéták mellett különböző készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek szintén gyors fogyással kecsegtetnek. Némelyik készítmény valóban „hatásos”, ám a kúrát követő hetekben megkezdődik a leadott súlyfelesleg visszaépítése, azaz megindul a hízás. A köznyelvben ezt nevezzük jojó effektusnak. Arról nem is beszélve, hogy az illegális diétás készítmények veszélyt jelentenek az egészségre.

A gyors fogyás csapdája

A gyors fogyás csapdájának megértéséhez tudnunk kell, hogyan működik az emberi szervezet energiafelhasználása. A hétköznapok során az energiát elsődlegesen glikogénkészletekből merítjük. Ugyanez érvényes arra az esetre is, amikor sportolunk vagy más fizikai aktivitást folytatunk. A glikogén könnyedén és gyorsan átalakítható glükózzá, így tökéletes üzemanyagként szolgál az emberi test számára. A készletek azonban végesek; ha fogytán van a készlet, a továbbiakban az izmokban tárolt aminosavak jelentik a tartalékot. Ezután már a zsírok és a nem létfontosságú fehérjék jelentik a felhasználható tápanyagot, ami tulajdonképpen magát a fogyást jelenti.

Ez a magyarázata annak, hogy a hosszútávfutás és a kerékpározás hatékony mozgásforma a fogyókúrázók számára, a súlyemelés, súlyzós edzések és más állósportok azonban kevésbé segítik a fogyást.

A glikogén és a fehérje fő összetevője a víz. A gyors fogyással kecsegtető készítmények ezt használják ki, tulajdonképpen a súlyveszteség jelentős hányadát vízveszteséggel érik el. Mivel a fogyás felturbózott sebessége következtében energiadeficit lép fel, ami alapjaiban lassítja az anyagcserét.

Megoldás: az életmódváltás

A kóros elhízás esetében szükséges orvosi segítséget kérni. Így kizárhatók vagy azonosíthatók azon a szervezeti rendellenességek, amelyek esetlegesen felelőssé tehetők a hízásért.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy az irreálisan gyors fogyás nem lehet egészséges. A tartós eredmény érdekében életmódváltást kell véghezvinnünk egészséges táplálkozással, mozgással és megfelelő pihenéssel.

Ez a módszer szavatolja az egyenletes és tartós eredményt, amit általában heti fél és egy kilogrammos súlyvesztés között nevezhetünk ideálisnak. Ha a súlyvesztés túl gyors, hetente akár másfél-két kilogramm is eltűnik, az esetben feltétlenül fel kell keresni egy szakorvost, hiszen a gyors fogyásnak olyan következményei lehetnek, mint a depresszió, az alvászavar, a csontritkulás vagy egyéb egészségi károsodás.