Share

Egészség · 2022.07.07.

A léböjt kúra pozitív hatásai

Igen erős hatású a léböjt kúra, amelyet előszeretettel alkalmaznak a fogyni vágyók és azok, akik szeretnék szervezetüket minél egészségesebb mivoltukban tudni. A léböjt kúra nagyon jó hatással van a szervezetre, a bőrre, de még a lélekre is, hiszen a megszabadult méreganyagoktól a test és a lélek is fittebbnek, energikusabbnak és könnyebbnek érzi magát, nem mellesleg pedig a bőrön is látható jelei vannak ennek a tisztításnak – csökkenhet a narancsbőr, egészségesebbé válhat a bőr.

Mit jelent a léböjt kúra pontosan?

A léböjt kúra tulajdonképpen egy belső takarítás, amikor az érfalakon, az ízületek közötti, a kötőszövetekben és a csontokon elraktározott és megbújt salakanyagoktól szabadulunk meg. Ezeket a belső szennyeződéseket fontos bizonyos időszakonként eltávolítani, hogy a szervezet is fel tudjon lélegezni és könnyebben tudja elvégezni a feladatait.

Sokan azt gondolják, hogy felesleges a különféle tisztítókúrákat elvégezni, hiszen a szervezet, például a máj ezt folyamatosan végzi, tehát folyamatosan kiválasztja a méreganyagokat, a szervezet ezáltal képes az öntisztításra. Ez régen így is történt, viszont az évek folyamán az élelmiszerek és a szervezetünkbe bevitt anyagok összetétele annyit változott, hogy ezeket az anyagokat már nem tudja a test önmagától lebontani, feldolgozni, emiatt szükséges, hogy rásegítsünk néha ezeknek folyamatoknak a beindítására. A léböjt kúrán is arról van szó, hogy mi csak segítünk a szervezetnek beindítani a tisztítási folyamatokat.

Amikor időszakosan nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, akkor a szervezet elkezdi az öntisztítást, hogy megszabadítsa szerveinket a különféle káros lerakódásoktól. Egy léböjt kúra alkalmával ez történik: a szervezet elkezdi a tisztítást.

Hogy néz ki egy léböjt kúra?

Többféle kúrát ismerünk, vannak 1 naposak, 3 naposak, de akár 1 hétig is tarthat ez a kúra. Fontos azonban, hogy a szervezetünk állapotához képest válasszuk ki a számunkra megfelelőt, és hogy figyeljük közben testünk reakcióira, ha nem érezzük jónak, akkor hagyjuk abba. Természetesen ez nem egy kellemes érzés, de észrevehető az az állapot, amikor inkább többet segítünk, ha abbahagyjuk és nem erőltetjük. Ha először csinálsz léböjt kúrát, akkor mindenképp az 1 vagy a 3 napossal kezd, semmiképp ne akard az 1 heteset végigcsinálni.

Nézzük nagy vonalakban, hogy hogyan is néz ki a három napos kúra.

Az első nap lényege, hogy felkészítsük a testet, tehát ekkor csak nyers ételek fogyasztása ajánlott, elsősorban zöldségeké, gyümölcsöké. Az a lényeg, hogy ekkor már ne terheljük le a gyomrot, tehát legyen egy átmenet a hétköznapi étkezés és a léböjt között. A második nap a léböjt napja, amely többféle lehet. A lényeg, hogy ezen a napon kizárólag teákat, gyümölcslevet, zöldséglevet és vizet fogyassz. Fontos, hogy ezeket is mértékkel, frissen facsarva, hozzáadott cukor nélkül kell ezeket a szervezetbe vinni. A harmadik nap a levezetés napja, amikor már szabad enni, de hasonlóan az első naphoz, itt is mértékkel, tehát újra egy átmeneti nap következik a hagyományos táplálkozás és a léböjt között.

A léböjt kúra jótékony hatásai

Mivel a három nap alatt nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, mindezt nyers formában, így a szervezetedet hozzájuttatod a sokszor hiányzó vitaminokhoz és tápanyagokhoz. Sokan azt gondolják, hogy lehetetlen ezt végigcsinálni, mert éhesek lesznek, ez azonban nem teljesen igaz, hiszen ha a szervezet megkapta a vitaminokat és tápanyagokat, akkor már nem érez éhséget. Ez a kúra tisztítja az ereket és a beleket is, amitől a szervezet sokkal egészségesebb lesz, lúgosít is, tehát segít a szervezet fiatalon tartásában. A rengeteg vitamin segít abban, hogy energikusak legyünk.