Share

Betegség · 2022.12.10.

A magas vérnyomás szövődményei

A magas vérnyomás több krónikus megbetegedés kiváltó oka lehet. Minél huzamosabb időn keresztül marad kezeletlen a hipertónia, annál nagyobb kockázati tényezőkkel kell számolni.

Orvosi értelemben akkor beszélünk hipertóniáról, ha a nyugalmi állapotban mért artériás vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm értéket. A magas vérnyomás szövődményei között olyan súlyos következményeket is meg kell említeni, mint a szívinfarktus, vagy a stroke.

Mivel a magas vérnyomás a világ számos országában népbetegségnek tekinthető, így a rendelkezésre álló kutatások és tanulmányok száma kiugróan magas. A hipertónia az egyik legtöbbször kutatott egészségügyi rendellenesség. A kutatások kivétel nélkül alátámasztják, hogy a magas vérnyomás hosszú távú következménye a szervek károsodása.

A betegség alattomos, mivel hosszú éveken keresztül nem tapasztaljuk az egészségromlás jeleit. Az egyetlen megbízható módszer a vérnyomás rendszeres mérése.

A lehetséges szövődmények

A magas vérnyomás elsődleges következménye az artériák falának károsodása. Mivel hipertónia esetén az artériák a normálisnál nagyobb nyomást kénytelenek elviselni, ezért a faluk megkeményedik és rugalmatlanná válik. Ennek következtében az érfalon úgynevezett pakkok alakulnak ki, amelyek az erek szűküléséhez vezetnek.

A magas vérnyomás legtöbbször emlegetett szövődménye a szívinfarktus. Mivel a magas vérnyomás következtében károsodnak az artériák, illetve szűkülnek a koszorúerek, ezért a szívizmos oxigénellátása hiányossá válhat. Ennek a következménye a szívizomzat károsodása és működésbeli zavara, ami súlyos esetekben infarktus formájában mutatkozik meg.

A súlyos szövődmények között szerepel a stroke, avagy szélütés. A magas vérnyomás következtében vérrögképződés vagy agyvérzés alakulhat ki, aminek a következményei beláthatatlanok.

Mindezek mellett számos egyéb súlyos szövődményt is meg kell említeni; a végtagok érelmeszesedése az érintett végtagok amputációját tehetik szükségessé, a szem ereinek károsodása vakságot idézhet elő, mindezek mellett a tartós hipertónia a szellemi leépülés kockázatával is fenyeget.

A magas vérnyomás megelőzése

A kialakult hipertónia következményei ellen akkor védekezhetünk a leghatásosabban, ha folyamatosan kontroll alatt tartjuk a vérnyomást. Ennek alapvető feltétele a vérnyomás rendszeres mérése, illetve szükség szerint a gyógyszeres kezelés.

A vérnyomás csökkentésének fontos feltétele az egészségesebb életvitel bevezetése; több mozgás, kevesebb sófogyasztás, kevesebb stressz, ideális testsúly és füstmentes élet…