Share

Betegség · 2022.10.12.

A Paget-kór veszélye

A Paget-kór úgynevezett obligát rákelőző állapot, ami azt jelenti, hogy megfelelő kezelés nélkül törvényszerűen bőrrák alakul ki.

A Paget-kór esetében nincs spontán visszafejlődés, ezért az öngyógyulás nem várható. Mivel a kezdeti fázisban csupán a bőr felső rétegében, a hámrétegben terjed, ezért a korai felismerés rendkívül fontos. Amennyiben nem történik meg a korai felismerés, a betegség terjedése a bőr mélyebb rétegeiben folytatódik, ott pedig laphámrák vagy bőrrák alakul ki.

A Paget-kór jellemzően időskori megbetegedés; általában a 60-65 év felettieket támadja. Rendszerint az apokrin mirigyek előfordulási helyén alakul ki; emlőkön, végbélnyílás közelében, a női nemi szerv külső részén vagy a pénisz bőrén.

A Paget-kór diagnosztizálása

Mint említettük, a Paget-kór esetében kulcsfontosságú a korai felismerés. Ezt önvizsgálattal tehetjük meg. A gyanús elváltozások okot szolgáltatnak az alapos kivizsgálásra, amely során a bőrgyógyász felkutatja a testen található hasonló elváltozásokat, amennyiben léteznek.

A betegség pontos diagnózisa szövettani vizsgálattal lehetséges. A biopsziás vizsgálattal teljes bizonyossággal diagnosztizálható vagy épp kizárható ez a betegség.

Tünetek

A kezdeti tünetek könnyen összetéveszthetők más bőrbetegségekkel és irritációkkal, ezért különösen fontos észben tartani, hogy az érintett területeken megjelenő elváltozásokkal mindig forduljunk szakemberhez!

A kezdeti tünetek lehetnek ekcémás vagy irritációs betegségekre hasonlító jelek. Az érintett bőrfelület sok esetben viszket, illetve nyomásra érzékeny.

A betegség előrehaladtával az érintett felületen fehér színű felrakódások alakulhatnak ki. A bőr színének elváltozása mindig élesen határolt. Egyes esetekben kitapintható apró csomók is megjelennek. Néha hámlás és nedvedzés is tapasztalható.

A kór kezelése

A Paget-kór kezelése műtéttel történik; a sebész a teljes érintett bőrfelületet eltávolítja, hogy minimalizálja a kiújulás veszélyét. Az emlőkön megjelenő elváltozás mértéke határozza meg, hogy milyen fokú eltávolításra van szükség.