Share

Pszicho · 2022.06.30.

A szemráncolástól a testi sértésig

Az agresszivitás olyan normálisnak mondható emberi ösztön, amely kortól, nemtől és mindenféle besorolástól független minden egyes emberben jelen van. Az agresszió önmagában sok ezer éves ösztön, azonban a mai társadalomban a legalapvetőbb elvárás az agresszió kontrollálása. Amennyiben egy egyén erre képtelen, veszélybe sodorja a környezetében élőket és önmagát is.

A legtöbb ember szerencsére tudatában van a határoknak; tudja, meddig mehet el és hogyan kell kezelnie a pillanatnyi dühét. A nyugalom visszaszerzésével képes lesz a probléma megoldására fókuszálni.

Vannak azonban olyan egyének, akik képtelenek kordában tartani az indulataikat, illetve a düh agressziót szül esetükben. A legtöbb esetben a probléma hátterében személyiségzavar figyelhető meg. Legyen szó antiszociális személyiségzavarról vagy a kiszámíthatatlansággal együtt járó borderline személyiségzavarról, a tünetek már a késői gyermekkorban vagy a serdülőkorban megmutatkoznak.

Általános esetben jellemző rájuk, hogy jól beilleszkednek a közösségükbe, általában kedvesek és alkalmazkodók, viszont roppant gyorsan képesek dührohamot produkálni. A dühüket a legtöbb esetben valami egészen jelentéktelen „kellemetlenség” okozza, amelyre támadólag reagálnak. Erős késztetést éreznek, hogy akár tárgyakon, akár embereken töltsék ki a dühüket, ami sok esetben törvénytelenségig fajul. Megbánást igen ritkán mutatnak.

A problémát tovább fokozza, ha a dühkitörésre és agresszióra hajlamos egyén alkohol- vagy kábítószer fogyasztóvá válik. Ezek a szerek rendszerint felerősítik a reakcióikat.

Sajnos az agresszió következményeképpen sok esetben testi sértés következik be. A jog védelmet jelent az agresszív egyénekkel szemben, különböző büntetési tételeket meghatározva.

Jól ismert fogalmat a nyolc napon belül és nyolc napon túl gyógyuló sérülések, illetve a könnyű, valamint a súlyos testi sértések. A testi sértés legsúlyosabb esetei akár nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

A testi sértések sok esetben a családon belüli erőszakkal hozhatók összefüggésbe. A párkapcsolati erőszak és a gyermekbántalmazás sok esetben tudatmódosító szerek használata mellett jön létre, amely közvetett összefüggésbe hozható az agresszív viselkedéssel.

Az áldozatok védelmében, illetve a jövőbeli bántalmazások elkerülése érdekében a testi sértéssel kapcsolatos jogorvoslatra komoly szerep hárul. Az áldozatoknak abban az esetben is jogi segítséget kérhetnek, amennyiben a testi sértés kísérlete valósult meg.