Share

Betegség / Sport · 2022.12.11.

A szívbetegség és a sport

Alapigazságként kezeljük, hogy a rendszeres sportolás jótékonyan hat a vérkeringési szervrendszerre és a szívre. Azonban felvetődik a kérdés, hogy a szívbetegséggel élők sportolhatnak-e, illetve milyen mozgásformákat végezhetnek.

A rendszeres testmozgás jótékony hatása közvetett módon hat a szív és érrendszerre; a napi mozgás segít megelőzni a testsúlyproblémákat, alacsony szinten tartja a koleszterint, segít normalizálni a vérnyomást, ráadásul jellegéből adódóan kiválóan segíti a kikapcsolódást és csökkenti a stresszt.

Érdemes megvizsgálni a kérdést, hogy a rendszeres testmozgás hozzájárulhat-e a kialakult szívbetegségek további súlyosbodásának megelőzéséhez, illetve a biztosabb felépüléshez. A szakorvosok mai álláspontja szerint a válasz határozott igen, vagyis a rendszeres mozgás segíti a szívbetegek életminőségének javítását.

Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy a sport rendkívül hasznos a szívbetegek számára, azonban nagyfokú körültekintés szükséges. Amennyiben a fizikai aktivitás kockázatot jelent, az esetben kizárólag rendszeres orvosi kontroll mellett végezhető. A rendszeres vizsgálatok, illetve a szakember által összeállított „edzéstervek” szavatolni tudják a biztonságos sportolást. A terhelhetőségnek megfelelő mozgásformák az erőnléti és egészségi állapot javulásához vezetnek.

A ma rendelkezésre álló modern orvosi eszközök, mint az EKG és az ultrahangos vizsgálat lehetővé teszi a szív állapotának teljes körű felmérését. Mivel egyes szívbetegségek és rendellenességek csupán terhelés alatt mutatkoznak meg, ezért úgynevezett ergospirometriás vizsgálatot is végeznek. A nyugalmi és a terheltségi vizsgálatok együttesen olyan képet biztosítanak a szakorvosok számára, amely alapján teljes bizonyossággal megállapítható a páciens terhelhetősége, illetve szívének és érrendszerének állapota.