Share

Sport · 2022.10.17.

A test és a mozgás

A mozgás elengedhetetlen az egészséges szervezet megfelelő működéséhez. Elősegíti a csontok és az izmok kialakulását, fejlődését és működését, de rendkívül fontos szerepe van a szív- és idegrendszer működésében, valamint kihat a táplálkozásra, a légzésre, vérkeringésre, de szerepe van a lelki egészség megőrzésében is.

Testmozgás során testünk izmai összehangolt munkát végeznek. Ahhoz, hogy az izmok megfelelő módon mozogjanak, tápanyagot és oxigént igényelnek. Mindenkinek érdemes egy kicsit elgondolkodni, vajon mozgok-e eleget? Vajon elegendő időt töltök a szabadban? A napirendembe beiktatom-e az ajánlott napi 1-1,5 órás mozgást?

A rendszeres testmozgás iránti igény kialakítása már gyermekkorban elkezdődik. A sportolást is érdemes elkezdeni egészen fiatalon, a gyermekkor korai szakaszában.

Amennyiben nem mozgunk eleget, több energiát viszünk be szervezetünkbe, mint amennyit elhasználunk, megjelenik a túlsúly.

A súlyvesztéshez nem mindig elegendő a mozgás és a táplálék megvonás együttes alkalmazása sem, mivel hirtelen túl kevés kalóriát viszünk be, megtorpan a fogyás, szervezetünk alkalmazkodik a kevés energiabevitelhez, kevesebb tápanyag is elég lesz a szervezet működéséhez.

Testünk nemcsak a minimális táplálékbevitelhez, de a rendszeres testmozgáshoz is képes alkalmazkodni, tehát itt is ugyanaz történik. Kezdeti néhány kilogramm súlyvesztés után leáll a fogyás, mivel egyrészt jobb erőnlétnek örvendünk, másrészt szervezetünk hozzászokott a rendszeres mozgáshoz.

Szervezetünk nem fog alkalmazkodni a mozgáshoz, ha odafigyelünk arra, hogy változtatásokat vigyünk bele. Ne váljon monotonná! Változtassunk gyakoriságán és intenzitásán is!

Gyakran előfordul a táplálékbevitel lecsökkentése és a túlzásba vitt testmozgás miatti energiahiányos állapot. Ezt szervezetünk viszonylag gyorsan lereagálja, lelassítja anyagcserénket, ami szintén a fogyás megtorpanásához vezet.

Mit tegyünk? A kitartóan, rendszeresen végzett edzések során mindenképpen iktassunk be 1-2 pihenőnapot, ami nem jelent lustaságot, reményvesztettséget, éppen ellenkezőleg, hozzásegít bennünket az áhított testsúly eléréséhez és az egészségünk megőrzéséhez.