Share

Egészség · 2022.02.13.

A tudatos életmódváltás

Az életmódváltás manapság igen divatossá vált. Sokan hirdetik az egészséges életmódot, az egészséges táplálkozást, a napi mozgásigény fontosságát stb, ugyanakkor sokan ezt mintha csak a kirakatba helyeznék: beszélnek róla, de nem fogadták még el a lényegét, nem tudták még teljesen elsajátítani, nem érzik még teljesen magukénak az egészséges és tudatos életmódot. A beszéd és a látványos dolgok betartása még nem elég, ha otthon a szekrény mélyén ott a chips és az üdítő…

Az életmódváltás lényege nem abban rejlik, hogy másoknak mit mutatunk, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem hogy saját egészségünkért tegyünk valamit. Ne azért kerüljük a cukrozott üdítőitalok fogyasztását társaságban, mert mások azt mondták, hogy az egészségtelen, hanem azért, mert mi gondoljuk ezt, és már mi is régen kidobtunk otthonról minden ilyen műanyag ételt és italt.

Az életmódváltás akkor a legsikeresebb, ha hiszünk benne és ha tudatosan választjuk ezt a formát. Tehát, amikor felfogtuk egy-egy étel vagy ital káros elemeinek roncsoló és romboló hatásait, akkor egyszerűen már eszünkbe sem fogjuk, hogy fogyasszuk azt! Például egy időszakos diéta még nem életmódváltás. Ha megvonsz magadtól dolgokat, mondván, azok egészségtelenek, de közben sóvárogsz a fogyasztás iránt, akkor az nem életmódváltás, hiszen nem hitted még el teljesen, hogy arra nincs szüksége a testednek, szervezetednek. Az életmódváltás az, amikor elhiszed az egészséges táplálkozás erejét, amikor felfogod a műanyag termékeke fogyasztásának egészségtelen hatásait, és már eszedbe sem jut, hogy egy gyorsétteremben ebédelj. Az egészséges életmód a tudatosságban rejlik.

A másik fontos pontja az életmódváltásnak, a tudatosság utáni természetesség, amikor az egészséges ételek fogyasztása válik természetessé és amikor azt vesszük észre, hogy a boltokban teljesen más polcok előtt állunk meg és sokkal több időt töltünk el a piacokon és a bioboltokban, mint a nagy bevásárlóközpontokban.

Álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig, hogy mit is szeretnénk kapni az életünktől, hogyan szeretnénk eltölteni ezt a rövidke kis időt, ami számunkra megadatott. Hiszen a legtöbbet mi tehetjük magunkért!