Share

Táplálkozás · 2022.06.30.

A zsírmentes diéta csődje

Amerikában már negyven-ötven évvel ezelőtt is jelentős igény mutatkozott a megfelelően hatékony diétákra. Ez az igény szülte az úgynevezett „low-fat” diétákat, amelyek a zsírszegény vagy zsírmentes táplálkozást igyekeztek megvalósítani. Az eredmény katasztrofális csőd lett; a zsírmentes diéták nemhogy nem segítettek a helyzeten, hanem tovább rontották azt.

Noha az elmélet életképesnek bizonyulhat első ránézésre, a gyakorlatban csúfosan elbukott; a zsírszegény élelmiszerek nagy mennyiségben szénhidrátokból épülnek fel, így sikerült ugyan a zsírok bevitelét némileg csökkenteni, ám a szénhidrátok által jelentős kalóriabevitel történt. Ez pedig további súlygyarapodáshoz vezetett.

A zsírmentes „diéták” is hozzájárultak ahhoz, hogy az amerikai lakosság komoly problémákkal küzd az elhízás terén.

A későbbiekben már az Atkins-féle diéták váltak népszerűvé, amelyek alapját a szénhidrátban szegény, de fehérjében és zsírokban gazdag élelmiszerek jelentették. Ennek hátulütője a koleszterin bevitel, noha a mai napig heves viták zajlanak a koleszterin hatásairól.

A közelmúltban már elsődlegesen az alacsony szénhidrát, alacsony zsiradék és magas fehérje tartalmú diétákat tartottuk megfelelőnek, illetve ennek egy finomított változatát, ami az úgynevezett mediterrán diétaként került a köztudatba.

A különböző diétákra más és más módon, illetve hatékonysággal reagálhatunk, de bátran kijelenthetjük, hogy a zsírmentes diéta önmagában nem megoldás.