Share

Pszicho · 2022.08.13.

Az ajándékozás pszichológiája

Ajándékozni nem is annyira egyszerű dolog… Szinte minden évben – akár több alkalommal is – a „nincs ötletem” helyzetben találjuk magunkat. Két típusú ember létezik: egyikük, aki tud ajándékot vásárolni, másikuk, aki nem. És két típusú ember létezik a másik oldalról is: egyikük, akinek könnyű ajándékot vásárolni, másikuk, akinek szinte lehetetlen.

Fel kell tennünk egy kérdést az ajándékozással kapcsolatban, ami alapján már sokkal könnyebben megközelíthető ez a téma: Miért ajándékozunk? Amikor erre a kérdésre szívből válaszolunk, akkor már meg is kaptuk a választ arra a kérdésre is – amely legtöbbünk kérdése – hogy „mi a jó ajándék”. A jó ajándék az, amit szívből adunk. Ennek alapján, pedig nincs is olyan ember, akinek nehéz lenne ajándékot vásárolni, hiszen azokat ajándékozzuk meg, akiket szeretünk. Akit szeretünk, azt pedig meg tudjuk ajándékozni a szívünkből. Sokszor igazából csak az ajándékozási szándék a lényeg. Sokan például nem az alkalmakkor ajándékoznak, hanem akkor amikor idejük és energiájuk van rá, amikor valami személyre szabott dologgal találkoznak. Ajándékozni nem kötelező, ajándékot adni akarni kell, ez is a lényege.

Az ajándékozás legyen folyamat: legyen felkészülési idő, legyenek gondolatok, szánjunk időt a vásárlásra, vagy az elkészítésre, és a csomagolásról se feledkezzünk meg. Elsősorban az a legfontosabb, hogy a megajándékozni kívánt személy mennyire áll közel hozzánk – ennek függvényében azt gondoljuk, hogy a legközelebbieket a legkönnyebb megajándékozni, de amikor szembesülünk ezzel a helyzettel, akkor jövünk rá, hogy bizony ez egy fordított folyamat: hiszen a legkülönlegesebb személyt a legkülönlegesebb ajándékkal szeretnénk meglepni.

Induljunk ki mindig abból, hogy milyen alkalomra ajándékozunk, és hogy mit kedvel a személy, mennyi időnk van a megvalósításhoz és persze mennyi pénzünk. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy a pénz sok esetben nem számít. Természetesen, ha kézzel készítjük az ajándékot, vagy bizonyos részét, ahhoz is szükséges egy bizonyos összeg, de az ajándékot, az ajándékozást nem szabad hogy a pénz határozza meg. Az örömből jövő olcsó, vagy kézzel készített ajándék sokkal többet jelent, mint a drága, de kissé kellemetlen szájízzel átadott. Higgyük el, ezt az ajándékozott megérzi rajtunk.
Tehát, ha már van ötlet, akkor csak a megvalósítás hiányzik, a csomagolás és az átadás. Érdemes több olyan üzletet is felkeresni, ahol a kívánt termékeket árulják, hiszen talán így is tudunk spórolni, illetve a legszebbet, a legjobbat kereshetjük így meg. Ha vásároljuk az ajándékot, akkor is érdemes egy kis üzenetet mellékelni hozzá. Például, ha egy ruhadarab az ajándék, akkor a címkét akár mi is elkészíthetjük, ezzel teljesen fel lehet dobni egy egyszerű ajándékot. Ezzel a szív is belekerül az ajándékba, és a személy tudni fogja, hogy készültünk az alkalomra. Ha mi magunk készítjük az ajándékot, akkor gondoljuk végig, hogy praktikus legyen vagy szerethető az a valami, tehát adjon valamit a szerettünknek, kerüljük a porfogó funkciójú meglepetéseket, még ha magunk is készítettük azt.

Amikor megvan az ajándék, amikor megvalósítottuk a tervet, akkor már „csak” a csomagolás hiányzik. Sokan ott esnek hibába, hogy elkészítik a tökéletes ajándékot, aztán csak egyszerűen átadják, esetleg összedobnak egy ajándékhoz, személyhez nem illő csomagolást. A csomagolás az ajándék része, hiszen az az első, amelyet az ajándékozott meglát. A csomagolás színéből, formájából már lehet következtetni az ajándékra, sokan játszanak is ezzel, hogy vajon mi lehet a csomagolás alatt. A csomagolás legyen összhangban a személy stílusával, hogy érezze, már a csomagolásra is nagy hangsúlyt fektettünk, így még jobban fog megörülni a kibontott ajándéknak. A csomagolás lehet egy szép doboz vagy egy elegáns, színben passzoló papírtáska, amelyeket megtalál a cimkeplaza.hu oldalán.

Legyen öröm az ajándékozás, de ne csak annak, aki kapja, hanem annak is, aki adja.