Share

Betegség · 2022.12.11.

Az alhasi görcsök háttere

A menstruációs görcsök által okozott fájdalom nem ismeretlen a nők előtt, hiszen a leggyakoribb panaszok közé sorolhatók. Nem ritka az sem, hogy az alhasunk görcsölni kezd, pedig a havi vérzés nem időszerű. Erre a panaszra is több kézzelfogható magyarázat lehetséges.

Puffadás

A görcsök talán leggyakoribb oka a normálisnál erőteljesebb bélgázképződés, illetve a gázok kiürítését visszatartása miatt keletkezett légszorulás. A levegő kiengedése bizonyos helyzetekben nem megengedhető, de ha visszatartjuk, akkor egy idő után jelentős hasi fájdalmakkal és görcsökkel is szembe kell néznünk, ezért a legszerencsésebb hagyni, hogy távozzon, ami távozni szeretne.

Székrekedés

A székrekedés a hastáj különböző területein is fájdalmat időzhet elő, a rossz érzés a széklet belekben haladásával együttesen változtathatja a helyét. Ha nem tudunk kimenni, mikor szükségét érezzük, az esetben hasi görcsök és fájdalom együttesen jelentkezhetnek. Ilyen esetben rostban gazdag ételeket érdemes fogyasztani, kellő mennyiségű folyadékot inni, komoly fájdalom esetében pedig enyhe hashajtót is alkalmazhatunk.

Peteérés

A havi ciklus középső harmadában olyan hormonális változások történnek a női testben, amelyek jelentős izom-összehúzódásokat idéznek elő a méhben, valamint az alhas különböző területein. Elsősorban azokat anőket érinti érzékenyen ez a jelenség, akik mellőzik a fogamzásgátló tabletták szedését.

Izomhúzódás

Erős görcsöket idézhet elő az is, ha sportolás közben túlerőltetjük a hasfal különböző izmait. Ez leggyakrabban pilates edzésen szokott előfordulni. A legszerencsésebb ilyen esetben, ha pihenünk és sok folyadékot fogyasztunk, valamint pár napig hanyagoljuk a hasfal edzését.

Irritábilis bél szindróma

Az irritábilis bél szindrómaval élők legtöbbje tapasztalta már a stresszhelyzetek által kiváltott egészségromlást, illetve a tünetek erősödését. Az orvosok szerint ennek a hátterében az emésztőrendszer érzékenyebbé válása áll, ami következtében hasmenés vagy székrekedés jelentkezhet, illetve görcsös állapot is kialakulhat.