Share

Betegség · 2022.10.17.

Az alkoholizmus következményei a testben

A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott alkohol súlyos károsodást okoz a test fizikai és pszichés állapotában is. Az alkoholizmusnak nem csak közvetlen egészségkárosító hatása jelentős, hanem az emberi kapcsolatokra, az életminőségre és az egzisztenciára gyakorolt negatív következménye is.

Az etil-alkohol fogyasztása után keletkező acetaldehid sejtméregnek minősül, amely károsító hatása gyakorlatilag az emberi szervezet minden sejttípusára kifejti hatását. Emiatt fordul elő, hogy az alkoholizmus gyakorlatilag az egész egész emberi szervezetet teszi tönkre.

Szív- és érrendszer

A szív- és érrendszer az egyik leginkább veszélyeztetett területe a szervezetünknek, ahol az alkohol kifejti romboló hatását. A rendszeres ivás a szívizom károsodásához vezet, aminek következtében szívritmuszavarok alakulnak ki, illetve csökken a szívizom összehúzódó képessége, bekövetkezik a kamrák tágulása és megnő a szív mérete.

Ezek a kialakuló betegségek egyértelműen a terhelhetőség és a munkabírás rovására mennek. Sok esetben az egyén munkaképtelenné válik.

Mindezek mellett a mindennapi alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a vérszegénység, a hipertónia, a szívinfarktus és az agyi trombózis kialakulásának kockázatát.

Emésztőrendszer

Az alkoholfogyasztás szinte a teljes emésztőrendszerre veszélyt jelent. Az emésztőszervek daganatos megbetegedései legtöbb esetben összefüggésbe hozhatók az alkoholizmussal; a szájüregi és gégerákok felét, a nyelőcsőrákok háromnegyedét az alkohol okozza. A máj daganatos betegségeinek harmadáért is az alkoholfogyasztás tehető felelőssé.

A daganatos megbetegedések mellett számos más betegség forrása lehet a mértéktelen és rendszeres alkoholizálás; a gyomorfekély, a hepatitis, a zsírmáj, a májzsugor és a hasnyálmirigy betegségei is kapcsolatba hozhatók az italfogyasztással.

Egyéb szervi betegségek

Az érrendszeri és emésztő-szervrendszeri megbetegedések mellett más szervek és szervrendszerek is károsodnak az alkoholfogyasztás következtében. Mivel az anyagcsere folyamatok normális működése felborul, így számos esetben elhízás következik ez; ez a folyamat tovább súlyosbítja az egészségügyi kockázatokat és kilátásokat. Nagyobb valószínűséggel alakul ki cukorbetegség és megnő a szervezet koleszterin- és zsírsavszintje.

Az alkoholisták körében gyakori az impotencia, amely sok esetben tovább növeli a frusztráltság érzését. Súlyos esetben heresorvadás léphet fel.

Pszichés rendellenességek

Az alkoholizmus a szenvedélybetegségek legáltalánosabb jellemzőit mutatja; a beteg életében elsődleges feladattá válik a szer beszerzése, miközben a szociális és társadalmi élete ellaposodik, illetve tönkremegy. A betegség során jelentős változások következnek be a beteg személyiségében; gyakran depresszióba fordul.

Az alkoholbetegekre jellemző, hogy elveszítik a családjukat, eltűnnek a családi kötődések, elhagyják őket. Mindezek mellett sok esetben elveszítik a megélhetést jelentő munkájukat és képtelenné válnak az újrakezdésre.