Share

Egészség · 2022.03.13.

Az ikerterhesség tünetei

Sokan hiszik azt, hogy az ikerterhességet a terhesség egy későbbi fázisában lehet megállapítani, azonban az ikerterhességet számos fizikai és pszichés tünet jelzi a kismamák és orvosuk felé. Azoknál, akik családjában vannak ikrek, számítani lehet ikerterhességre, bár természetesen ez nem kizáró ok, csupán érdemes figyelembe venni a lehetőséget.

Az ikerterhességre, vagy más néven többes terhességre utaló jelek közül az egyik leggyakoribb az extrém fáradtság, amely nem kizárólag álmossággal és kimerültséggel, de letargiával is jár. Ennek oka, hogy a szervezetnek nem csak 2 embert kell ellátnia tápanyaggal, hanem hármat, vagy akár négyet. Ez a folyamat rendkívül megterheli a testet. Az is észrevehető, hogy többes terhességnél gyorsabban nő a pocak és nagyobb is lesz. Az ikerterhesség hamarabb meg is látszik a kismamán, mivel a magzatvíz mennyisége miatt gyorsan megnövekszik a has. Nagyobb lehet a súlygyarapodás is, ha ikerterhességről van szó, illetve sokkal súlyosabb reggeli rosszullétek is jelentkeznek. Arra sokan nem gondolnak, hogy a terhességi teszt is képes már utalni az ikerterhességre. A teszt korai szakaszban általában csak halványan szokták jelezni a terhességet, az ikerterhességnél már az első menstruáció kimaradásának időszakában rendkívül erős színű a csík. Azoknál, akik ikreket várnak, sokkal hamarabb bekövetkezik a magzatmozgás.

A modern technikának köszönhetően teljesen biztosra mehetünk, ha ultrahangos segítséget kérünk. A korai diagnózis már elérhető a második trimeszterben.