Share

Sport · 2022.06.20.

Bemelegítés futás előtt

A bemelegítés futás előtt éppoly fontos és szükséges, mint sok más sporttevékenység megkezdése előtt. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a bemelegítés futás előtt nem szükséges, hiszen a lassabb futás önmagában is „bemelegítés”. Ez természetesen nem így van; izmaink és ízületeink megfelelő működéséhez fokozósó terhelés ajánlott, illetve ilyen módon csökkenthetjük a sérülésveszélyt is.

A futás előtti bemelegítés fontos lépése a bokák és térdek terhelésmentes megmozgatása; egy nevezhetjük boka- és térdkörzésnek. Legyen lassú és alapos, töltsünk ezekkel a gyakorlatokkal legalább 2 percet.

Majd következzen némi térdemelés. Először csak lassan, kimértem és szabályosan. Egyik láb a másik után. Az intenzitás kellő óvatossággal fokozható.

Ezután végezzünk el 10-10 törzskörzést jobbra és balra is! Tegyük csípőre a kezeket, álljunk vállszélességnél nagyobb terpeszben, majd szabályosan végezzük el a körzéseket. Fontos, hogy ne a csigolyákat terheljük.

Majd következhetnek a szökkenések törzscsavarással; karjainkat felemeljük, lábainkat összezárjuk és ugrálni kezdünk. Testünk minden egyes ugrásnál csavarodik, egyszer jobbra, egyszer balra. Egyik ugrásnál jobbra, másik ugrásnál balra mutatnak a lábujjaink.

Végül lógjunk egy jót! Ha találunk egy megfelelő magasságú faágat vagy tornaszert, amibe belekapaszkodhatunk, lógjunk szabadon egy jóízűt! A testünket tartsuk egyenesen! Ha jól esik az érzés, akár törzscsavarással is kombinálhatjuk a gyakorlatot.

Nagyon sokszor olvashatjuk, hogy a bemelegítés szerves része a nyújtás. Vegyük figyelembe, hogy ilyenkor az izmaink és az ízületeink még nagyon messze vannak az üzemi hőmérséklettől, ezért ha a nyújtógyakorlatok mellett döntünk is, azokat kellő óvatossággal végezzük, de semmiképpen sem erőltessük az izmok nyújtását.