Share

Sport · 2022.05.31.

Biciklit a gyereknek?

A gyermekek számára a kielégítő mennyiségű és minőségű mozgás elengedhetetlenül szükséges az egészséges életmód kialakításához. A testi erőnlét és egészség mellett a gyermekek lelki állapotára is pozitív hatással vannak a különböző mozgásformák. Mégsem mindegy, mit választunk.

Ma már számtalan kutatás és tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy az egészséges életszemlélet kialakítása gyermekkorban kezdődik; ha a kicsik számára természetessé válik a rendszeres mozgás, akkor ezt a természetességet felnőtt korukra is képesek lesznek megőrizni.

A gyermek korai életszakaszában a szülőkre hárul a feladat, hogy megtalálják a gyermekük számára leginkább megfelelő mozgásformát, illetve sportot. Fontos figyelembe venni a gyermek testalkatát, képességeit, mozgékonyságát, illetve az adott sport várható kiadásait.

Nagyon fontos tudni és betartani: az egészen kicsi gyermekek teste és szervezete nem alkalmas a kimerítő, túlzottan megterhelő fizikai aktivitásokra. A mozgás fontos már egészen kicsi korban is, de az nem lehet versenyszerű és eredményorientált. A versenysportot a későbbi életkorokban kell elkezdeni.

Egy kiváló alternatíva: a biciklizés

Felelős szülőként nem erőltethetünk rá a gyermekeinkre semmilyen sportot, ami számára nem vonzó. Fontos, hogy élvezze a sportot, így alakulhat ki benne egy életre szóló elköteleződés a mozgás iránt. Érdemes a lehető legtöbb sportággal megismertetni, hogy ő maga saját megérzései alapján tudjon választani.

A klasszikus sportágak mellett olyan kiegészítő szabadidős foglalkozásokat is érdemes választani, mint a kerékpározás. A bicikli mindig kéznél van…

Általános esetben a gyermek 5-6 éves korára fejlődik ki olyan mértékben az egyensúlyérzéke, ami már biztonságos kerékpározást tesz lehetővé. A biztonságnak természetesen van még egy nagyon fontos feltétele: minden esetben forgalomtól mentes helyen végezzük!

Sajnos két negatív tényezővel számolni kell. Az egyik a sérülésveszély, ami nem túl magas, de védőszerelés használata mindenképpen ajánlott. Sisak mindenképpen szükséges, térd- és könyökvédőre pedig a gyermek rutinjától és a tereptől függően van szükség. A másik negatív tényező a nagyvárosok szennyezett levegője, ezért lehetőség szerint igyekezzünk minél többször vidéken vagy a zöldövezetben kerékpározni.

Milyen kerékpárt válasszunk?

A gyermekek nőnek… Nem csak a kabátokat, cipőket és nadrágokat növik ki, hanem a gyermekkerékpárokat is. Az ülés és a kormány átállításával némileg módosíthatunk a méreteken, ám az extrém kicsi vagy extrém nagy gyerekbicikli sajnos sérülésveszélyes.

kerékpár vásárlása előtt néhány szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni. Elsősorban érdemes elkerülni a rendkívül olcsó áruházi bicajokat, amelyek nehéz hajtással és gyors amortizációval „kecsegtetnek”. Mindenképpen pneumatikus gumikkal szerelt gyermek kerékpárt válasszunk, tehát legyen különálló saját szelepe. Mindennél fontosabb a fék kérdése: a kisgyermekek nem képesek magabiztosan használni a kézifékeket. Kiegészítő megoldásnak természetesen megfelelnek, de a vásárolt bicikli mindenképpen kontrafékes legyen!

A vásárlás után fordítsunk megfelelő figyelmet az összeszerelésnek, illetve ellenőrizzük a csavarok megfelelő behajtását. Sajnos a gyárakban gyakran csak látszólag történik a készre szerelés, a csavarok további behajtása vagy szorítása szükséges.

Ezután kezdődhet a kerékpározás! Eleinte végig legyünk a gyermek mellett, biztassuk és adjunk sikerélményt számára!