Share

Táplálkozás · 2022.06.20.

C-vitamin – jó és rossz hatások

A C-vitamin a legtöbbet emlegetett vitamin, amely legtöbbször az immunrendszer erősítőjeként kerül szóba. Mivel a szervezetünk képtelen előállítani, ezért csakis a táplálékkal bevitt C-vitaminra hagyatkozhatunk. Hiánya számos betegség kialakulásához vezethet; vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak, lassú sebgyógyulás, gyulladásos megbetegedések alakulhatnak ki.

Szerencsére a C-vitamin kellő mennyiségben megtalálható számos gyümölcsben és zöldségfélében; a citrusfélésben, paprikában, paradicsomban, bogyós gyümölcsökben, kelvirágban, burgonyában és sok másban.

A C-vitamin szükséges a bőr egészségének megőrzéséhez is. Amennyiben szervezetünk nem rendelkezik elegendő aszkorbinsavval, a kollagén nem tud megfelelően termelődni, így a bőrünk kiszárad és töredezetté válik. Ugyanakkor segít a fogínyvérzés gyógyításában, a sebgyógyulás gyorsításában, a vérerek fejlődésében. Komolyabb sérülések vagy műtét után érdemes nagyobb mennyiségű C-vitamint fogyasztani.

A C-vitamint mégis elsősorban a meghűléses betegségek ellenszereként tartjuk számon; hatékonyan segíti az immunrendszer működését, elősegíti a fehérvérsejtek szaporodását, ezáltal a szervezetünk ellenállóbbá válik a különböző fertőzéses megbetegedésekkel szemben, illetve csökkenti a meghűléses betegségek tüneteit.

A C-vitamin antioxidáns hatással is rendelkezik, aminek köszönhetően hatékony ellenszere a rákkeltő anyagok káros hatásainak. Az aszkorbinsav kémiai szerkezetéből adódóan képes a rákkeltő anyagok szabadgyökeinek megkötésére, így fejti ki hatását.

Ugyanakkor fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a C-vitamin mértéktelen fogyasztása káros mellékhatásokkal járhat. Noha a C-vitamin vízben oldódik, tehát a zsírban oldódó vitaminokkal szemben nem halmozódik fel a szervezetben, mégis tudni kell, hogy az oxaláttá alakított C-vitamin hozzájárul a vesekövek kialakulásához.

Általánosságban elmondható, hogy csakis a kifejezetten nagy dózisú és a mesterséges C-vitamin esetében kell szervezetet károsító mellékhatásokkal számolni. A zöldségfélékkel és gyümölcsökkel bevitt C-vitamin túladagolása gyakorlatilag lehetetlen.