Share

Hírek · 2022.08.13.

Eljöhet a matuzsálemek kora?

Izraeli kutatók szerint több mint száz évig is élhetünk, hogyha sikerül legyőznünk az öregedést.

Egy nemrégiben közölt tanulmány szerint ha sikerül lelassítani az öregedés folyamatát, az emberélet hossza akár 140 évre is kitolható majd. Az eddigi rekorder egy 122 éves francia nő volt, aki 1875-ben született, és 1997-ig élt. Tavaly amerikai kutatók az emberélet hosszát 115 évben maximalizálták, erre tromfoltak most az izraeli Bar Ilan Egyetem tudósai.

Hajim Kohen professzor az egyetemen lévő laboratóriumában a korosodás molekuláris mechanizmusát kutatja, és a The Journals of Gerontology című öregedéstani szaklapban közzétett kutatásában azt írta, hogy száznegyven évet is élhetnek az emberek.

Az elmúlt hatvan évben a születéskor várható életkor átlaga 72 százalékkal emelkedett, de a maximális életkor mindössze csak nyolc százalékkal nőtt. A múltban az emberek 70 százaléka fertőzésekben halt meg, ma 70 százalékuk az öregséghez köthető betegségben, köszönhetően az orvostudomány fejlődésének.

A csecsemőhalandóság óriási csökkenése, az antibiotikumok felfedezése, az oltások bevezetése, a higiénia fejlődése a várható élettartam látványos növekedését okozta. Tehát a betegségek orvosi kezelése jelentősen fejlődött, azonban a kutatók nem foglalkoztak az öregedés biológiai folyamataival, így az utóbbi két évtizedben szinte egyáltalán nem nőtt a maximális életkor – mondta el a professzor.

Kohen csoportjával összegyűjtötte és elemezte az elmúlt húsz év ilyen témájú kutatásait, és megállapította, hogy sikerült késleltetni már gombák, baktériumok, egerek, patkányok, sőt még majmok idősödését is. Azzal érvelt, hogy ha ezeket a kezeléseket kiterjesztik az emberre, a várható élettartam akár 30 százalékkal is növekedhet.

Az öregedés természetes biológiai folyamat, amelynek alapvető jellemzője az életfunkciók romlása. Bár az öregedési folyamat eltérő a különböző szervezetekben, nagyon hasonló mechanizmusokon alapul. A tudósok most remélik, hogy gyógyszerekkel a folyamat lassítható, és az élettartam ezáltal meghosszabbítható. A cél nemcsak az, hogy tovább, hanem az is, hogy egészségben éljenek az emberek.