Share

Táplálkozás · 2022.12.11.

Ezért kerüljön káposzta az asztalra

A fejes káposzta rendkívül hasznos vitamin tartalmával és olcsó árával az egyik legkedveltebb zöldségfélénk lehetne, a fogyasztása mégsem általános. Méltatlanul mellőzzük, noha termesztése több évezredes múltra tekint vissza.

Elődeink magas C-vitamin tartalma miatt fontos szerepet hárítottak rá a téli időszakban. A többi keresztes virágú zöldségféléhez hasonlóan a káposzta is jelentős mennyiségben tartalmaz K-, B1- és E-vitamint.

A zöld levelekben megtalálható a béta-karotin, ami nem más, mint az A-vitamin provitaminja, azaz elővitaminja. Ennek megfelelően fontos szerepet tölt be a látás megőrzésében, antioxidáns hatásának köszönhetően pedig a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben fejt ki megelőző hatást. Emellett több szervrendszer daganatos megbetegedései ellen is védelmet biztosíthatnak. Az alternatív gyógyászat kifejezetten rákgyógyszerként tekint rá.

Ásványi anyag tartalma is figyelmet érdemel. Magas kalcium és vas tartalmával gazdag ásványi anyag forrást jelent. Magas rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt tökéletes választást jelent a diétázók és fogyni szándékozók részére. Száz gramm káposzta mindösszesen csupán 30 kalóriát tartalmaz, savanyított formában pedig csak 20 kalóriát.

Noha a káposzta nem tartozik azon élelmiszereink közé, amelyek napról napra az asztalunkra kerülnek, mégis általánosan ismert zöldségféléről beszélhetünk, amely a gasztronómiánk részét képezi. Fogyasztjuk köretként, párolva, a fő étel alapanyagaként felhasználva és savanyított formában is. A savanyítás során jótékony hatású baktériumok szaporodnak el, amelyek fontosan a bélflóra egészségének megőrzésében. Ezek a baktériumok képesek megakadályozni más káros mikrobák megtelepedését a bélflórában.