Share

Betegség · 2022.06.20.

Fagyási sérülések

Hasonlóan az égési sérülésekhez, a fagyási sérüléseket is a testünk számára szokatlan hőmérséklet okozza. Akkor fordul elő fagyás, ha valamely testrészünk hosszú ideig túl hideg hőmérsékletnek van kitéve.

Fagyásveszély leginkább a téli hidegben az utcán élő hajléktalanokat fenyegeti, de gyakran előfordul téli sportokat űző személyeknél, valamint olyan embereknél, akik foglalkozásuk révén kényszerülnek hosszú időt eltölteni fagypont alatti hőmérsékletben.

Testünk mely területein fordulhat elő fagyás?

Gondoljunk arra, hogy egy dermesztő téli reggelen indulunk a munkahelyünkre. Várakoznunk kell. Melyek lesznek azok a testrészeink, melyek legkorábban jelzik, hogy nagyon hideg van és egyre jobban fázunk? Természetesen a lábunk, pontosabban a lábujjaink, ezenkívül a fejünk, azaz az orr, fül, archegy is egyre hidegebbé válik. Az izmaink és idegrendszerünk sokkal érzékenyebbek a hidegre, mint például a csontozatunk vagy kötőszöveteink.

Hogyan megy végbe a fagyási folyamat?

Szervezetünkben megkülönböztethetünk közvetlen és közvetett fagyási folyamatot.

Közvetlen fagyásról akkor beszélhetünk, amikor a szervezetünkben lévő víz megfagy a hidegben és a létrejövő jégkristályok megsemmisítik a sejteket. A szervezet közvetett módon is reagálhat a hidegre, és ez a gyakoribb. Az erek összehúzódnak, így lecsökken a hőleadás sebessége, azonban ennek következményeként oxigénhiány lép fel a sejtekben, lecsökken a sejtek víztartalma. Fellép a vérrögképződés a hajszálerekben, ezzel párhuzamosan a közeli területeken is hiányossá válik a vérellátás. A szövetek elhalnak, mivel nem kapnak elegendő vért.

Fontos szem előtt tartani, hogy az alacsony hőmérséklet hatására történő változások nem csupán fagypont alatti hőmérsékletben játszódhatnak le, hanem akár +4, +5 fok körüli értékeknél, esetleg hosszabb időn keresztül viselt nedves cipő, zokni, vagy bármilyen másfajta ruhanemű viselése következtében is.

Hogyan kezeljük a fagyási sérüléseket?

Első lépés lehetőség szerint a fagyási okok és körülmények megszüntetése. A hideg, nedves ruhadarabok, lábbelik eltávolítása, a sérült meleg helyiségben történő elhelyezése, betakarása. Miután ez megtörtént, a sérült terület szöveteiben vissza kell állítani a vérkeringést. Kerülni kell a sérült terület dörzsölését, langyos vízzel vagy levegővel kezdhetjük a segítségnyújtást. Amennyiben képes rá, mozgattatni kell a sérült végtagokat, a szervezet felmelegedését forró itallal, teával segíthetjük.

Enyhébb, elsőfokú fagyásnál steril kötést alkalmazzunk! Súlyosabb esetben mindenképpen orvosi segítséget kell igénybe venni.