Share

Sport · 2022.06.20.

Futópad edzés alapok

A futópad edzés hatékonyságáról és létjogosultságáról mindenki saját véleménnyel rendelkezik; egyesek szerint a kardio edzések legjobb eszköze a téli időszakban, mások viszont nem szívesen alkalmazzák azokban a hónapokban sem, amikor az időjárás nem kedvez a szabadtéri futásnak.

A futópad edzés kétségkívül rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal is. Előnyként meg kell jegyezni, hogy a futópadon állandó tempót állíthatunk be, illetve igény szerint szabályozhatjuk a sebességet és a dőlésszöveg. Előnyös tulajdonsága továbbá, hogy a futófelület puha és gumis, ilyen módon védi az ízületeket.

Hátrányként a monotonitást szokták emlegetni. Tény, hogy az egy helyben történő kocogás nem túl szórakoztató, de ezen segíthet egy televízió vagy egy ablak. Hátrányként értelmezhető a futópadoknak az a tulajdonsága is, hogy rajtuk kisebb lépéstávolságra és más futóstílusra kényszerülünk. Végül pedig negatívumként meg kell említeni a szélellenállás elmaradását; amikor a szabadban futunk, azaz mi változtatjuk a helyünket, nem pedig a szőnyeg fut alattunk, az esetben a levegő mozgásának jelentős hűtő hatása van. Ez a hűtő hatás a futópadokon elmarad, így intenzívebb izzadásra kell számítani. A problémán persze segíthet egy ventilátor.

Futópad edzés kezdők részére

A futópad edzés nem ördöngösség, de néhány alapvető tudnivalót nem árt fejben tartani, amikor először lépünk a padra. Ajánlott tökéletesen tisztában lenni a gép működésével, nehogy hasalás legyen a vége, ugyanis nagyobb sebességnél akár csúnyán megüthetjük magunkat.

Az újabb gépek már rendszerint rendelkeznek vészleállító gombbal, amit probléma esetén egy pillanat alatt megnyomhatunk. De ennél egyszerűbb, ha a fogózkodó karok megragadása mellett terpeszállásban leugrunk a padról.

A futópadok általában tartalmaznak előre beállított saját programokat. Futás közben programot nem tudunk vagy nem célszerű váltani, ellenben a sebességet és a szőnyeg dőlésszögét igény szerint változtathatjuk. A gépek többségénél egy kényelmesen és egyszerűen állítható.

A futópad edzés során a modernebb gépek képesek kijelezni a pulzusunkat, esetlegesen más adatot is, ennek köszönhetően hatékonyabban kontrollálhatjuk a mozgásprogramot, illetve intervallum edzést folytathatunk.

Igyekezzünk mindig a természetes testtartás megtalálására! Ha ilyen módon elsajátítjuk a futópad edzés technikáját, a téli időszakban sem kell hanyagolnunk a hatékony kardio futóedzéseket.