Share

Sport · 2022.04.26.

Ha eddig nem szerettél futni, ez után szeretni fogsz!

Minden ember más, ez alapján változnak a kedvelt mozgásformák is. Sokan szeretnek kocogni, futni, különféle talajon, reggel vagy este, sprinteket vagy hosszú kilométereket. A futás stresszoldó, kikapcsol, fogyaszt, tehát a testre és a lélekre is jó hatással van. Lehet, hogy próbáltad már a futást, csak nem jól csináltad, és azért nem esett jól. Elárulunk pár titkot, amellyel élvezetesebbé teheted a kocogást. Próbáld ki újra, hátha most élvezed!

Futni szinte bármilyen ruhában lehet, a mackónadrágtól kezdve a legdivatosabb futócuccokig. Ez attól függ, hogy te miben érzed jól magad sportolás közben, illetve, hogy mennyit tudsz ezekre költeni. A lényeg azonban a cipőn van. A futócipőn nem érdemes spórolni, még ha csak heti két alkalmat is tudsz rászánni egy fél órás kocogásra. Válassz talajhoz és futási stílushoz illő cipőt. A sportüzletekben a nagyobb leárazásokkor már kedvező áron érhetőek el a futócipők. Lehet, hogy azért fájt a lábad az első futás után, mert nem jó cipőt viseltél!

Lényeges, hogy milyen útvonalon futunk! Tervezz előre, válassz egy parkot, vagy fuss víz mellett. Természetesen, ha erre nincs lehetőséged, akkor próbáld meg a városodat a futások alkalmával felfedezni. Fedezz fel új helyeket, ne mindig ugyanazon az úton fuss, hogy az ne váljon unalmassá. Fontos az is, hogy mit hallgatsz futás közben. Ha nem zenére futottál, akkor próbálj ki valami ritmusos zenét, a stílusodhoz illőt, lehetőleg olyat, ami felpörget. Hallottunk már olyanról is, aki kizárólag komolyzenére fut, ez is jó megoldás lehet. Ugyanakkor hagyd meg az utolsó 10 percet magadnak, magaddal, hiszen a futás közben rengeteg új gondolat is jöhet.

Fuss társaságban, együtt mindent könnyebb csinálni! És csak akkor fuss, amikor van kedved. Sokakkal megesik, hogy akkor is útnak indulnak, amikor nincs kedvük futni, ilyenkor azonban nem is esik jól nekik. Válassz ezekre az estékre vagy reggelekre valamilyen más mozgásformát.