Share

Egészség · 2022.10.20.

Hatásos praktikák az őszi megfázás ellen

A nedves és hűvös őszi időszak kedvez a baktériumok terjedésének, így nem árt felkészülnünk a meghűléses betegségek elleni védekezésre. Némi odafigyeléssel felkészíthetjük a szervezetünket és az immunrendszerünket a megfázás elleni védekezésre. És élvezni fogjuk!

Az immunrendszer erősítésének alapvető szereplője a C-vitamin. Noha ebben az időszakban érdemes nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle, nem szükséges feltétlenül szintetikus készítményekhez nyúlni. A paprika, a kivi, a citrusfélék és a bogyós gyümölcsök is bővelkednek benne.

Második pillérként fogyasszunk elegendő béta-karotint, ami az A-vitamin provitaminja! Ez az anyag nagy mennyiségben található a sárgarépában, a spenótban, a sütőtökben, más sárga és színes zöldségekben, sőt a tojássárgájában is. Ezek az anyagok segítik az orr és a torok nyálkahártyájának megóvását.

És természetesen a cink is nélkülözhetetlen az immunrendszer felkészítésében. Ehhez az esszenciális nyomelemhez legkönnyebben a húsokból, halakból és a tökmagból juthatunk.

A C-vitamin, a béta-karotin és a cink megfelelő bevitelével nagymértékben erősíthető a szervezet természetes ellenálló képessége, de mégis előfordulhat, hogy a meghűlés jelei mutatkoznak.

Ilyen esetben azonnali reagálás ajánlott, ami a nagymértékű C-vitamin bevitel mellett antibakteriális anyagok bevitelét is szükségessé teszi; erre a célra tökéletesen megfelel a méz, ami a torokfájás hatékony ellenszere.

A méz mellett igazi csodaszer a fokhagyma. Ennek van némi kellemetlen szaga és az ízét sem szereti mindenki, de más ételekbe rejtve könnyedén elfogyasztható. Jótékony hatóanyagainak köszönhetően a megfázás egyik legjobb ellenszere.

Az étcsokoládéban jelentős mennyiségben található teobromin, ami képes blokkolni a köhögést kiváltó érzőidegeket, ezáltal hatékony köhögéscsillapítóként tekinthetünk rá. Akár a krónikus köhögésben szenvedők számára is gyógyírt jelenthet, ezért kipróbálása mindenkét ajánlott, ráadásul a fokhagymától sokkal kellemesebb a fogyasztása.

A sorból nem maradhat ki a csili sem, amely kapszaicin tartalmának köszönhetően fájdalomcsillapító hatással rendelkezik.

Valamint megemlítjük még a jó minőségű tiszta gyümölcspálinkát, amely felső légúti megbetegedéseknél vírusölő hatásának köszönhetően fejti ki jótékony hatását, de természetesen csupán mértékletes fogyasztása ajánlott kizárólag felnőttek számára abban az esetben, ha nem vesznek magukhoz orvosi készítményeket. Ráadásul tudni kell, hogy az alkohol elvonja a vizet a szervezettől, ezért a betegség időszakában nem megfelelő használat mellett többet ártunk, mint használunk vele.