Share

Szépség · 2022.10.15.

Hogyan tisztítsuk a fülünket?

A fülek tisztítása a hallójáratban található mirigyek által termelt fülzsír okán történik. A fülzsír önmagában jótékony hatású és szükséges, ily módon a fülek nem megfelelő vagy túlzott tisztítása rendellenességhez vagy fertőzéshez vezethet.

A fülzsír egyfajta védőréteget képez a hallójárat és a külső fül bőrén, amely savas kémhatásának köszönhetően óvja a bőrt a kórokozók és baktériumok megtelepedésétől, valamint a kémiai hatásoktól.

A mirigyek által termelt zsíros, kenőcsös anyag hámsejteket, szőrszálakat és külső szennyeződéseket is tartalmaz. A termelődés folyamatában ez az anyag folyamatosan halad a mirigyekről a külső fül felé. Így tehát esztétikai megfontolásból a tisztítás szükséges, de nem mindegy, hogy milyen módszert választunk.

A fültisztító pálcikák

A fültisztítás legelterjedtebb módja a fültisztító pálcikák használata. Az elterjedtsége viszont nem jelenti azt, hogy megfelelő módszerről van szó.

A fültisztító pálcika mindennapi használatának több hátránya van:

  • gátolja a hámsejtvándorlást, emiatt fülzsírdugó alakulhat ki
  • mikrosérüléseket okoz a hallójáratban, így a kórokozókkal szemben védtelenebbé válik a fülünk
  • eltávolítja az összes fülzsírt, így megszűnik a hallójárat természetes védelme

A fültisztító pálcikák mindennapos használata nagyban növeli az idült fülgyulladás kialakulásának kockázatát.

Hogyan tisztítsuk?

A fül tisztítása a mindenkori normális tisztálkodásunk része. Ahogyan tisztálkodás közben megmossuk a lábunkat, úgy gondot fordítunk a fülünkre is.

Mossuk meg a fül mögötti területet és a fülkagylót is a hallójárat bemenetéig, majd ezt követően töröljük szárazra. A törölköző sarka ebben sokat segít. Egészséges fül esetében nincs szükség a pálcikák és más készítmények alkalmazására.