Share

Betegség · 2022.10.10.

Így kerülhetjük el az uszodai fertőzéseket

Sokak számára nincs jobb érzés annál, mint egy fárasztó munkanap után uszodában néhány tempós hossz leúszását követően a wellness-részlegben relaxáljon. A Neutromed közleményében arra figyelmeztet: ilyenkor se feledkezzünk meg az úszás-szauna váltakoztatása között sem az intim egészségről, hiszen az uszodák és környékük köztudottan a fertőzések melegágyai. Arra figyelmeztetnek, hogy a medencék mellett, a közös zuhanyzókban, öltözői padokon számos kórokozó található, amelyeknek a nyirkos közeg kiváló lehetőséget biztosít a szaporodásra. Azonban van néhány olyan óvintézkedés, amelyek betartásával szó szerint megúszhatjuk a fertőzéseket.

Annak ellenére, hogy az épített strandok medencéiben klórozott víz található, egyes baktériumok igen ellenállóak lehetnek, néhány pedig a medencék falán található biofilm rétegben rejtőzik el. Ezek a kórokozók komoly fertőzéseket is okozhatnak az egyszerű uszodai szabályokat be nem tartók számára.

A közeg mind a medencetérben, mind pedig a wellness részlegekben ideális a baktériumok számára a szaporodáshoz, így amennyiben nem vagyunk eléggé körültekintőek, könnyen elkaphatunk akár gombás, vírusos, vagy bakteriális fertőzéseket is.

Számos egyéb testrészt érintő tünet mellett jelentkezhet HPV-fertőzés következtében nemiszervi szemölcs, Candida okozta hüvelyi folyás, viszkető érzés, de az E.Coli baktérium is kialakíthat akár hasmenést, nők esetében pedig húgyúti fertőzéseket is.

Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa szerint néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük a rendkívül kellemetlen tünetekkel járó fertőzéseket. A legfontosabb, hogy megbízható uszodát válasszunk fürdőzésünk helyszínéül, ahol tudjuk, hogy fokozottan odafigyelnek a fertőtlenítésre, a tisztálkodási helyiségek higiéniájára, a víz jó állapotának fenntartására.

“Mivel a baktériumok és gombák szaporodásának a nedves, nyirkos környezet kifejezetten kedvez, ezért érdemes legalább két törülközőt magunkkal vinni, így egyet tudunk használni a medenceparton és a szaunában, illetve egy másikat pedig a zuhanyzást követő szárítkozáshoz “- mondja.

A szakértő kiemeli azt is, mindenképpen zuhanyozzunk le, mielőtt elhagyjuk az uszodát, így az intim mosakodók segítségével el tudjuk távolítani a bőrön és szőrzeten megtapadt kórokozókat, eközben segít visszaállítani intim területeink optimális PH-értékét is.

Ha biztosra akarunk menni, vásároljunk az egyik számunkra szimpatikus drogériában a tejsav termelő Lactobacillusokkal átitatott tampont, amely az intimmosakodók együttes használatával még hatékonyabbak, valamint ne felejtkezzünk el a probiotikumok sem.

hirado.hu