Share

Egészség · 2022.10.16.

Kakukkfű, a természetes fertőtlenítő

Erős fertőtlenítő hatásának köszönhetően a kakukkfüvet az egyik leghasznosabb gyógynövényünkként szoktuk emlegetni. A kakukkfű az immunrendszer hatásos erősítője, ami gyógyteaként fogyasztva megvéd a betegségektől, illetve növeli az emberi sejtek élettartamát. Továbbá hatékony segítséget jelent vérkeringés serkentésében, a köhögés csillapításában és a szájüregi gyulladások kezelésében is.

A kakukkfű csodálatos gyógynövény, a forrázás után készített tea nem csak lenyelve, hanem inhalálva is remek hatásokkal rendelkezhet. Köptető és nyálkaoldó hatásának köszönhetően segít megtisztítani a légzőszervrendszer felső szakaszait, ezzel komoly szövődményektől mentheti meg azt, aki bizalmat szavaz ennek a gyógynövénynek. Számos vírusos megbetegedéssel szemben hatásosnak bizonyul, ami elsősorban az immunerősítő hatásának tudható be.

A kakukkfűből készített gyógytea hozzájárulhat az emésztési rendellenességek megszüntetéséhez, illetve a puffadás csökkentéséhez. Emellett jelentős étvágyjavító hatást is tulajdonítanak neki, ami már a múltban is fontos szerepet töltött be a vézna gyermekek táplálásában. Kisgyermekek esetében a fürdővízben áztatott kakukkfű hatásos lehet a hasi görcsök csillapításában. Hölgyek esetében pedig hozzájárulhat a menstruációs görcsök enyhítéséhez, illetve a vérzési rendellenességek megszüntetéséhez.

Külső alkalmazását is meg kell említeni. Régen sebfertőtlenítőként tekintettek rá, amit elsősorban kisebb horzsolások és égési sérülések kezelése során alkalmaztak. Hatékony lehet továbbá egyes bőrproblémák és bőrbetegségek gyógyítása során. Fertőtlenítő hatásának köszönhetően hatékony segítséget jelenthet sokféle bőrbetegséggel szemben, azonban tartsuk szem előtt, hogy más készítményekkel történő együttes használata nem feltétlenül javasolt. Ha bőrbetegségben szenvedünk, a kakukkfű külső alkalmazása előtt konzultáljunk a bőrgyógyászunkkal.

Mikor, mennyit?

Általános tévhit, hogy a gyógynövényeket kedvünk szerint alkalmazhatjuk, nincs adagolási javaslat… Noha a kakukkfű tea „túladagolása” csak heteken át tartó nagymennyiségű fogyasztással lenne lehetséges, tartsuk be az alapvető ajánlásokat! Naponta legfeljebb három csészével fogyasszunk belőle, mindig étkezés előtt. Nagyobb mennyiségű fogyasztása csak köhögés és torokfájás idején lehet indokolt. Amennyiben betartjuk az alapvető ajánlást és kizárólag étkezés előtt fogyasztunk kakukkfűből készített gyógyteát, illetve nem iszunk többet napi három csészénél, az esetben a kúra gyakorlatilag állandó jelleggel fenntartható. Ez különösen vérszegénység, májbetegségek és tartós étvágytalanság esetén bír jelentőséggel.

Immunerősítés céljára napi egy csészével fogyasszunk, az őszi-téli időszakban esetleg kettővel. Egyetlen csészényi adag akár gyermekeknek is adható, nem kell mellékhatásoktól tartanunk. Gyermekek esetében kiváló eredményeket mutathat fel természetes köptetőként. A gargalizálás után a teát ki kell köpni.

Magunk is gyűjthetjük

A kakukkfüvet elsősorban száraztalajú réteken és mezőkön találhatjuk, de akár utak mentén is találkozhatunk velük. Ha a saját termesztés helyett a gyűjtést választjuk, fordítsunk nagy figyelmet arra, hogy csak tiszta környezetben nevelkedett növényeket hasznosítsunk. Mellőzzük az utak szélén nőtt növényeket, amelyek fémekkel szennyeződtek, illetve a szántók közvetlen közelében nevelkedett kakukkfüvet is kerüljük, ahol a növényvédőszerek és más vegyszerek okozhatnak szennyezést.

A kakukkfű leveles hajtásait a virágzás idején gyűjthetjük össze, ami jellemzően a májusi-júliusi időszakra tehető. Fontos tudni, hogy a kakukkfű gyökérzete igen gyenge, ezért óvatos gyűjtésre van szükség, nehogy tövestől tépjük ki.