Share

Sport · 2022.10.20.

Kegel edzés

Mára már rengeteg olyan gyakorlat van, amelyek nagyon hatásosak a medenceizmok erősítésében. A Kegel egyike azoknak a gyakorlatoknak, amelyekkel remek eredmények érhetőek el ezen a téren. Ezekkel megelőzhető a stressz inkontinencia, valamint elősegíthető annak gyógyulási folyamata.

A stressz inkontinencia legtöbbször a terhesség után jelentkezik, illetve azoknál a középkorú nőknél, akiknél meggyengültek az intim- és medenceizmok.

Milyen hatást fejt ki a Kegel edzés?

A női medencecsont alsó részét izmok alkotják, melyek a húgyvezeték nyílása, vagina és végbélnyílás körül találhatóak. Ezek az izmok szorosan kapcsolódnak az oldalsó, elülső és hátsó medencecsontokkal. A medencecsont izmai idővel meggyengülhetnek a már említett okok miatt.

A Kegel gyakorlatok célja, hogy megerősítse ezeket az izmokat és ezáltal a nő kontrollálni tudja a vizelet visszatartást.

Néhány percnyi gyakorlás naponta sokat javíthat az inkontinencia tünetein. Ezek a gyakorlatok pozitív hatással vannak a szexualitásra is a nőknél (elősegítik a hüvelyi orgazmust és növelik a szexuális élmény intenzitását) és a férfiaknál egyaránt.

Némely nőknél nehézséget jelenthet a megfelelő izmok megfeszítése a meggyengült medenceizomzat miatt. Ezek a nők gyakran a medenceizmok helyett az alhasi izmaikat feszítik meg, aminek valójában semmilyen hatása nincs a célzott izmokra.

Hogyan lehet a legkönnyebben megtalálni azokat az izmokat, amelyekre hatást kell gyakorolni?

A Kegel gyakorlatokat valójában mindennap elvégezzük, amikor a kisdolgunkat végezzük. Ezek azok az izmok amelyekkel kontrollálni tudjuk a vizeletmegszakítását. Azonban ahhoz, hogy a Kegel gyakorlatokat végezzük, nem szükséges állandóan megszakítani a vizelést, mert ennek komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Egyes szakemberek azonban azt javasolják, hogy mielőtt nekikezdünk a gyakorláshoz egyszer szakítsuk meg a vizelést, annak érdekében, hogy megérezzük azokat az izmokat amelyeket erősíteni kívánunk.

A legjobb megoldás mégis az, ha nőgyógyászunkhoz fordulunk, aki megfelelő utasításokkal lát el bennünket azzal kapcsolatban, hogy mely izmokat kell feszíteni.

(A nőgyógyász két ujját a vaginába helyezi és arra kéri a páciensét, hogy feszítse meg az izmait, mintha meg akarná szakítani a vizelés folyamatát, ezáltal a páciens érzékelni tudja azt, hogy a megfelelő izmokat feszíti e vagy nem).

A későbbiek folyamán ezt egyedül is meg tudjuk ismételni mindannyiszor, amíg természetessé nem válik az érzés a medencecsont alján.

Útmutató a gyakorlatokhoz

A gyakorlatok megkezdése előtt ajánlatos kiüríteni a húgyhólyagunkat, mert ellenben könnyen kialakulhatnak különböző fertőzések. A Kegel gyakorlatokat a következőképpen végezzük: feszítsük meg a medenceizmainkat, majd engedjük el (először végezzük ezeket a gyakorlatokat fekvő pózban, később végezhetjük ülve is). Ismételjük meg ezt tízszer napi 5 alkalommal. Az ismétlések számát fokozatosan növeljük (semmiképpen se hirtelen, mert ez a tünetek romlásához vezethetnek).

Arra mindenképpen figyelni kell, hogy ne a láb-, has- és fenékizmokat feszítsük a gyakorlás közben, hanem a megfelelő izmokra koncentráljunk.

Ezeket a gyakorlatok nem csak nők, hanem férfiak is ugyanúgy végezhetik a szemérem izom megfeszítésével és elengedésével. A férfiaknál ezek a gyakorlatok nincsenek semmilyen hatással az orgazmusra, azonban jó hatással vannak a korai magömlés megelőzésére.

A rendszeres Kegel gyakorlatok végzése csak néhány hónap után mutat eredményt.