Share

Egészség · 2022.04.13.

Mi az oka a rossz leheletnek?

A rossz szájszag rendkívül kellemetlen. Nem csak annak akit érint, hanem azoknak is, akik a társaságában vannak. Sokszor az adott személy nem is tud róla, hogy lehelete nem éppen a legkellemesebb és elég kényelmetlen, amikor erre valaki más hívja fel a figyelmet. Fontos a fogak és a száj megfelelő ápolása, a fogak rendszeres ellenőriztetése, hiszen ezzel egyrészt elkerülhetők a fentebb említett kellemetlen szituációk, másrészt megkímél a fogfájással járó fogszuvasodástól.

Nem kizárólag a rossz fog okozza a kellemetlen leheletet. A különféle szájbaktériumok, sőt a mandula állapota is okozhatja a kellemetlen leheletet. A baktériumok a szájban a fogak között élnek, ezért hangsúlyozzák a fogorvosok a fogselyem használatát. A fogak között megtelepedett baktériumok ugyanis nem látszódnak, tehát hihetjük mi azt, hogy a fogmosással elvégeztük a kellő fogápolást, de a fogselyem használata nélkül ezek a baktériumok bizony ott maradtak a szájban. A mandulák állapota is képes rossz szájszagot okozni. A mandulák lyukaiban és tüszőiben megtelepszenek a baktériumok, amelyek a kellemetlen leheletért felelnek.

Természetesen azzal mindenki tisztában van, hogy vannak bizonyos ételek, amelyek fogyasztása után intenzív és felismerhető lesz a lehelet, ilyen például a hagyma és a hal, és természetesen azt is mindenki tudja, hogy a dohányzás is egy erős szájszagot eredményez, amelyet sokan nagyon kellemetlennek tudnak be, főleg azok, akik nem élnek ezzel a káros szenvedéllyel. Ezekben az esetekben a fogmosás sem segít. A különféle gyomorbántalmak is rossz szájszagot eredményeznek, a gázok ugyanis böfögéssel a szájon keresztül is távozhatnak.

Tudnunk kell, hogy amit megeszünk, az valamilyen szinten meghatározza szájszagunkat, tehát érdemes akár erre is odafigyelni, ha például valamilyen diétába fognánk bele, hiszen például az alacsony szénhidráttartamú étkezés is rossz szájszagot okoz.