Share

Egészség / Szépség · 2022.12.11.

Milyen ruhát adjunk a babákra?

A babák számára szeretnénk a legjobb és legkényelmesebb ruhadarabokat vásárolni, a döntés azonban nem egyszerű. Érdemes már a szülés előtt beszerezni néhány darabot, de figyeljünk arra, hogy kizárólag minőséges holmikat vigyünk haza. Legyenek praktikusak és készüljenek megfelelő anyagból – ezekre a szempontokra kell leginkább figyelnünk.

Kényelem és jó ár-érték arány

A kényelem és a praktikusság kérdését nem kell külön magyarázni, az ár-érték arány azonban úgy hangzik, mintha haszongépjármű vásárlását terveznénk… Nos, nem egészen erről van szó, hiszen ez a divatos kifejezés jól használható a babaruhák esetében is. Fontos megjegyezni, hogy az ár nem feltétlenül áll egyenes arányban a minőséggel, így egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a legdrágább holmik megvásárlásával tesszük a legjobbat a babánknak. Ismerjük meg inkább azokat a szempontokat, amelyek érdemes szem előtt tartanunk a vásárlás során.

Messziről szemlélve a legavatottabb szülői szem sem tudná megállapítani egy babaholmi minőségét, vegyük hát kézbe a ruhákat vásárlás előtt. A csöppség csak akkor érzi igazán jól magát, ha a ruha anyaga kényelmes viseletet biztosít számára. A százszázalékos pamut babaholmik jó választást jelentenek, illetve az organikus ruhaneműk között érdemes még nézelődni – említi a PiciVilág munkatársa. A műszálas termékeket azonban érdemes kerülni, ezek kényelmetlen viseletet jelentenek, extrém esetben akár a baba érzékeny bőrének irritációját is okozhatják.

Mosás és biztonság

Fontos fejben tartani, hogy a babaholmit már az első használat előtt mosnunk kell, lehetőleg gyengéd mosószerrel. A későbbiekben is gyengéd hatóanyagokkal ellátott mosószereket alkalmazzunk, illetve figyeljünk az öblítés alaposságára. Szerencsére ma már a legtöbb mosógép rendelkezik úgynevezett baba-programmal, ami alaposabb ruhaöblítést garantál.

A kiválasztásnál figyeljünk a praktikusságra is, minél egyszerűbb legyen a öltöztetés, vetkőztetés, illetve a pelenka cseréje. Ma már elterjedtek azok a darabok, amelyek tépőzárral vagy kapoccsal vannak ellátva annak érdekében, hogy az öltöztetés móka és kacagás lehessen. Mindennél fontosabb azonban, hogy a kiszemelt ruha teljesen biztonságos legyen: ne legyenek rajta veszélyes zsinórok, ne legyenek gombok vagy más nyelhető elemek, illetve a ruha éghetetlen legyen.