Share

Betegség · 2022.10.13.

Mit jelent depressziósnak lenni?

A depresszió betegség. Míg régen, sokan azt mondták, hogy a depresszió pusztán jellemhiba, az ember gyengesége, hogy nem tud megküzdeni a felmerülő problémákkal, ma már kimutatott, hogy a depresszió kialakulásának biológiai és neurobiológiai háttere van. A depresszió betegség, amelyet kezelni kell, hiszen az enyhébb változatoktól egészen a fizikai állapot megváltozásáig is eljuthat a beteg.

A depresszió tünetei a közérzet és a gondolatok megváltozása, erős hangulatingadozás, érzelmi és viselkedésbeli fennálló változások és fizikai állapot megváltozása is. Figyeljünk fokozottan önmagunkra és környezetünkre és ha ezeket tapasztaljuk, akkor – amennyiben nem magunkról van szó – akkor próbáljunk rákérdezni a problémára, és ha szükséges, kérjük szakember tanácsát, segítségét. Nézzük meg részletesebben, hogy mik a depresszióra utaló legismertebb tünetek.

A depressziós személy állandóan szomorú és reményvesztett. Nem talál örömet a munkában és a szabadidőben, elvégzi a napi rutin feladatokat, és nem keres új kihívásokat. Sőt, a korábban örömet okozó tevékenységek egyáltalán nem érdeklik. Elhagyatottnak és magányosnak érzi magát, emiatt gyakran törnek rá sírógörcsök. A szexuális érdeklődés is alábbhagy, nem leli örömét a testi kontaktusban. Nem jár társaságba, nem keresi a barátokat, lemondja a programokat, ha nem muszáj, nem mozdul ki a házból.

A depressziós személy elveszti az önbizalmát, úgy érzi, minden amit csinál, az katasztrófa, felesleges és hibás. Sőt, a régmúlt eseményeit is feleleveníti, régi cselekedetein rágódik, mindenkiben saját magát látja hibásnak. Emiatt alakul ki a koncentráció hiánya és a döntésképtelenség érzése. Az is előfordulhat, hogy sokszor indokolatlanul nyugtalan és ingerlékeny a személy.

Általános az alvászavar és a fáradékonyság. Az alvászavarnak is több formája lehet, az esetek nagy részében a beteg állandóan fáradt és szeretné átaludni a napot, de amikor az alváshoz érkezik az idő, akkor forgolódik, nem tud elaludni, nem tud szabadulni a gondolatoktól, illetve éjjel sokszor felébred, nem tud visszaaludni, reggel viszont nem tud és nincs is motivációja, hogy felkeljen az ágyból. A másik típus, amikor reggel korán felébred és nem tud visszaaludni. A depressziós személy azért érzi a fáradtságot egész nap, mert az alvás nem pihentető, sokszor későn alszik el, sokszor felébred, kellemetlen álmok gyötrik. A depressziós személy nem látja a jövőt, foglalkoztatja a halál gondolata. A depresszió különféle szervi problémákkal is párosulhat.