Share

Sport · 2022.10.16.

Nem mindegy, milyen túrafelszerelést választunk

A túrafelszerelés megválasztása fejtörést okozhat a kevésbé tapasztalt túrázók számára, ezért összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amit mindenképpen érdemes tudni a felszerelés megvásárlása előtt.

A túrázó legjobb barátja a megfelelő túracipő, de épp ezt a legnehezebb kiválasztani. Nincs általános recept, mindannyiunk lába és igénye különböző, mégis léteznek olyan általános szempontok, amelyeket érdemes szem előtt tartani. Minél többet túrázunk és minél nehezebb terepekre vágyunk, annál fontosabb minőségi bakancsot választanunk. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy minőségi bakancs hosszú éveken át hű társunk a túrázásban, így a strapabíróságát is érdemes figyelembe venni.

Nagyon sokan választják a hétköznapi edzőcipőket a túrázáshoz. Könnyebb terepen ezek megfelelők lehetnek, de nem szabad elfelejteni a bakancsoknak azt a tulajdonságát, hogy védenek a bokaficamtól és az egyéb lábsérülésektől is. Sziklás terepen a fedetlen boka akár súlyos sérülésveszélynek lehet kitéve, ha a lábbelink nem megfelelő. Minél nagyobb súlyt cipelünk magunkon, a mozgásunk annál nehézkesebb és annál nehezebben korrigálunk egy esés vagy megcsúszás esetén. Rengeteg bokaficam és törés megelőzhető lett volna egy közepes minőségű túrabakanccsal, de sajnos sokan kénytelenek elszenvedni a rossz döntésük következményét.

Így válasszunk túrabakancsot

A túrabakancs legfontosabb része a talpa. A túrabakancsok legfontosabb feladata a csúszásgátlás javítása, amit megfelelően gumis talprésszel képesek elérni. Talán kevesen tudják, de a minőségi túrabakancsokat nem csak laboratóriumi körülmények között tesztelik, hanem valódi igénybevétel során is. A gyártók így képesek kialakítani a legbiztonságosabb és legjobban tapadó talprészeket, amelyek akár a vizes sziklákon is kellő biztonságot szavatolnak a viselőjüknek. A kopásállóság mellett a mintázatnak is fontos szerepe van abban, hogy minden időjárási körülmény közepette biztonságosan mozoghassunk a hegyekben. A talpazatnak jól kell alkalmazkodnia akár a havas és saras körülményekhez is; ha a mintázat képes hatékonyan kiszorítani a sarat és a latyakot, akkor a kellően elasztikus anyagnak köszönhetően a tapadás megfelelő lesz.

A bakancsok kiválasztásánál érdemes figyelembe vennünk, milyen terepen szoktunk túrázni és mely évszakokban járjuk a természetet. Ha a túraútvonalaink jelentős hányada urbánus környezetben található, akkor a speciálisan túrázásra tervezett bakancsokat kevésbé fogjuk szeretni. Ezek kevésbé alkalmasak a betonos utakon történő gyaloglásra; nem csak jobban koptatjuk az elasztikus gumiból készített talpakat, hanem azzal is szembesülnünk kell, hogy ilyen terepen egyáltalán nem komfortos a viselésük.

Ha kizárólag erdei terepen használjuk őket, az esetben a jó minőségű bakancsok biztosan hű társaink lesznek az évek során. Egyedül a kemény és érdes sziklás területek képesek gyorsan elkoptatni a cipő talpát és felsőrészét. Ha nem ilyen terepen használjuk, akkor több éves élettartamra számítanunk.

A felsőrész milyensége sem elhanyagolható, hiszen ezek határozzák meg a cipő legfontosabb tulajdonságait. A felsőrésztől függ többek között, hogy mekkora súlyt kell a lábunkon viselni, de a komfortérzetünket is nagyban javíthatja a megfelelő légzéssel és a vízhatlansággal.

A boltok polcain kétféle felsőrésszel találkozhatunk. Az egyik típus jellemzően hasított bőrből és erős textilből készül, a másik pedig kívül-belül eredeti bőrből. Utóbbiak tartósabbnak bizonyulnak, azonban nehezebbek. A bőrbakancsok folyamatos ápolással gyakorlatilag vízhatlanná tehetők, de léteznek úgynevezett gore-tex béléssel ellátott cipők is, amelyek épp ezt a tulajdonságot igyekeznek szavatolni.

Kiegészítő tartozékok a túrázáshoz

Rengetek holmit cipelhetünk magunkkal, ha hosszabb túrára adjuk a fejünket, de meg fogjuk tapasztalni, hogy a cipő mellett a hátitáska milyensége a legfontosabb. Ha valóban komfortos megoldást szeretnénk választani, mondjunk le a különböző utcai és kerékpáros házizsákokról, amelyek kevésbé alkalmasak a gyalogos túrákhoz. Érdemes vízhatlan változatot választani, így rengeteg kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.