Share

Táplálkozás · 2022.10.17.

Nyírfa – Hólyagtisztítás teával

A nyírfa igen elterjedt fafajta, noha Magyarországon természetes környezetében csak elszórva találhatjuk; jellemzően udvarokban, parkokban és telepített fasorok részeiként található meg ez a kivételesen kecses fafajta. A fiatal fák fehér kérgükkel és csüngő ágaikkal vonják magukra a figyelmet.

A népi gyógyászatban a nyírfa levele, illetve nedvkeringésének vize jutott szerephez. A nyírfavizet márciusban vagy áprilisban gyűjtjük, amikor a téli pihenő után megindul a fa nedvkeringése, a leveleit pedig a nyári hónapokban, júniusban és júliusban gyűjthetjük be. Mindig élénken zöld, egészséges, fűrészelt szélű 5-6 centiméteres leveleket válasszunk!

A nyírfa levelei jelentős illóolaj-, flavonoid-, szerves sav- (aszkorbin- és nikotinsav), szaponin-, cserzőanyag-, gyanta- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek.

Belső használata

A nyírfát gyakorta alkalmazzuk belső használatra is; a nyírfavíz kiváló vesekőhajtó, de C-vitamin és ásványi anyag tartalma miatt egyike azon gyógynövényeinknek, amelyeket életelixírként emlegetnek.

A leveléből készített teát elsősorban hólyagtisztítóként és vesetisztítóként alkalmazták, de a salakanyagok eltávolításának köszönhetően számos betegség hatékony megelőzője vagy kezelője lehet. A nyírfalevelet hasznosítják a különböző vérnyomáscsökkentő és gyulladásos megbetegedések kezelésére készített teakeverékekben is.

Külső használata

A nyírfát elsősorban a kozmetikai ipar hasznosítja. A tisztított formában alkalmazott kátránya alkalmas bőrgyógyászati készítmények készítésére; krémek, samponok, hajápoló szerek készülnek a felhasználásával.