Share

Betegség · 2022.04.17.

Óvakodj a sörhastól!

Időről időre készülnek tanulmányok, amelyek szerint az elhízásban szenvedők között is azok vannak a legnagyobb veszélyben, akik hasra híznak, azaz sörhassal rendelkeznek.

A mostani tanulmány Francisco Lopez-Jimenez és munkacsoportja nevéhez fűződik. Szerintük elhízás és elhízás között jelentős különbségek lehetnek; nem feltétlenül az határozza meg a szívbetegség kialakulásának kockázatát, hogy a páciens hány kiló, hanem inkább az, hol rakódik le a nem kívánatos zsírmennyiség.

A szóban forgó kutatás azért is érdemel publicitást, mivel csaknem tizenháromezer 18 évesnél idősebb amerikai adatait rögzítették és egészségügyi állapotát mérték el az utóbbi másfél évtized során. Figyelembe vették a testmagasság, a testsúly, a haskörfogat és a csípő körfogat méretét, valamint egyéb kockázati tényezőket dokumentáltak.

A vizsgálat már 15 éve tart. Ez idő alatt minden testsúlycsoportból azok haltak meg legnagyobb számban szív- és érrendszeri betegségekben, akik sörhasat növesztettek; háromszor többen hunytak el, mint a normál súlyú társaik és kétszer többen, mint az egyenletesen elhízottak.

A most publikált eredmények mindenképpen alkalmasak arra, hogy felhívják a figyelmet az elhízás veszélyeire.