Share

Egészség · 2022.05.13.

Porszívóval a háziporatka ellen

A háziporatka által okozott tünetek csökkentésének legegyszerűbb kézzel fogható módja az atkák számának csökkentése a lakásban. Ennek alapvető folyamata a hálószoba, pontosabban fogalmazva az ágynemű minél alaposabb megtisztítása. Az ágynemű atkamentesítése nem csak azért fontos, mert ebben fekve töltjük életünk egyharmadát, hanem azért is, mert az ágynemű tökéletes környezetet jelent az atkák számára. Az emberi hámsejtek remek táplálékot jelentenek számukra, ráadásul a hálószobákra jellemző magasabb páratartalom is kedvező számukra.

Mégis hiba lenne azt gondolni, hogy az atkák számára kizárólag az ágynemű jelent megfelelő környezetet. Ugyanúgy jól érzik magukat a kárpitokban, a szőnyegekben, akár a függönyökön is, szinte mindenhol, ahol megfelelő mennyiségű táplálék áll rendelkezésükre. Mivel a táplálékként szolgáló bőrhámot nem tudjuk visszatartani, ezért a leghatékonyabb megoldásként az élőhelyként szolgáló kárpitok száműzése jöhet szóba.

A háziporatka allergiában szenvedő beteg otthonában minél kevesebb kárpit legyen. A szőnyegeket érdemes hézagmentes parkettre cserélni vagy akár csempére. Noha utóbbi kissé rideg megoldásnak tűnhet, nagyon jól tisztítható felületet biztosít. A szőnyegek mellett a klasszikus borítású párnákat és szövetanyagokat is érdemes mellőzni.
A dekorációként szolgáló párnákat, bútorhuzatokat és borításokat érdemes bőrre vagy műbőrre cserélni. A függönyök pedig készüljenek vékony műszálas anyagból, ezek gyakorlatilag lakhatatlanok az atkák számára.

Az atkák elleni harcban a megfelelő gyakorisággal és alapossággal végzett porszívózás vezet eredményre. Miután a kárpitok eltávolításával megtizedeltük az atkák élőhelyét, második csapásként következhet a porszívós támadás. A porszívók között szerepelnek HEPA-szűrővel rendelkező készülékek is. Az ilyen porszívók nagy hatékonyságú részecskeszűrővel vannak ellátva, amelyek eredményesen szűrik ki ezeket a rendkívül apró állatkákat is. A hagyományos berendezések szűrőin az atkák könnyedén átjuthatnak, de a HEPA-szűrő viszont kifog rajtuk.

A HEPA-szűrő nem kizárólag az atkák kiszűrésére alkalmas, hanem a levegőben szálló por részecskék szűrésére is. A szűrőn gyakorlatilag minden fennakad, ami 0,3 mikrométernél nagyobb, így az ilyen szűrővel rendelkező porszívók alkalmasak a levegőben szálló allergének mennyiségének csökkentésére.