Share

Egészség · 2022.10.13.

Segítség a leszokáshoz

A legtöbb dohányos évekig azt hajtogatja, hogy ő bármikor képes letenni a cigarettát. Amikor valami miatt ténylegesen rá is szánja magát a leszokásra, akkor szembesül az óriási kihívással és azzal is, hogy tulajdonképpen egy elég erős függőségről van szó. Azt kell mondanunk, hogy már azok számára is nehéz a cigaretta elhagyása, akik csupán „party-dohányosként” vagy hétvégi dohányosként tekintenek magukra. Az is függő, aki napi 1 szállal képes túlélni a napot és bizony az ő számukra is nagyon nehéz elhagyni a nikotint.

Szerencsére a fejlett orvostudománynak köszönhetően ma már számos segítség közül válogathatunk, ha szeretnénk megszabadulni rossz és büdös szokásunktól.

A nikotintapasz használata már orvos nélkül is alkalmazható és egyszerűen a gyógyszertárból, vény nélkül elérhető. Ennek lényege, hogy egyenletesen juttatja a szervezetbe a nikotint, amellyel csökkenti a megvonási tüneteket. Előnye, hogy nem látszódik, hiszen a tapasz elrejthető a ruha alatt. Hasonló a rágótabletta működési elve, amely szintén nikotint juttat a szervezetbe, ugyanakkor itt mi döntjük el, hogy mikor is van szükségünk a nikotinra. Tehát ha épp rágyújtanánk, akkor egy rágót kell bevenni. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy például már a rágó is nagyobb mennyiségű nikotint tartalmaz, tehát azok számára, akik napi 1 szálat szívtak el, igen erős lehet, a nemdohányosok számára pedig akár enyhe nikotinmérgezést is okozhat. Tehát azok, akik tényleg nagyon keveset dohányoztak, inkább válasszák az önkontrollt.

Cikkünk első részében a nikotinfüggőséget jártuk körbe és a leszokást elősegítő enyhébb megoldásokat. Most a gyógyszeres megoldást járjuk körbe.

Az utóbbi időben olyan újfajta medicina került a boltokba, amely tulajdonképpen a leszokás utáni vágyat hívatott megerősíteni. Ezek a készítmények bupropint tartalmaznak, amely a pszichénket stimulálja. A gyógyszert a leszokás előtt 1-2 héttel kell elkezdeni, majd a cigaretta végleges elhagyása után még 1 hónapig szedni kell. A készítmény úgy segíti a leszokást, hogy csökkenti a cigaretta utáni sóvárgás érzését, csillapítja a megvonási tüneteket, tehát tulajdonképpen megnöveli az akaraterőt. A leszokás arányát nagy százalékban teszi sikeresebbé ez az új készítmény, ugyanakkor ehhez szükséges szakember ajánlása.

Kizárólag erős dohányosok számára ajánljuk ezeket a különféle segítségeket, azok, akik pár szálat szívtak el egy nap, inkább próbálják egyedül otthagyni a cigarettát. Az akaraterő rendkívül fontos, ugyanakkor a család és a társ kitartása és támogatása is lényeges. A dohányzás elhagyása az első időszakban rendkívül nehéz, hiszen feszült állapotokat szülhet. A dohányzás nem csak szervi, de pszichés függőség is, és tulajdonképpen sokban megszokás kérdése. A szokásainkat pedig nagyon nehéz elhagyni ugye…