Share

Betegség · 2022.10.17.

Szívelégtelenség – Hogyan ismerhető fel?

A szívelégtelenség többféle szívbetegség következménye lehet. Akkor jelentkezik szívelégtelenség, ha valamely betegségből vagy rendellenességből adódóan a szív elfárad és már nem képes megfelelő mértékben vért pumpálni a testbe. Ilyenkor a szív képtelen ellátni elsődleges feladatát; nem tud megfelelő mennyiségű oxigént és tápanyagot szállító vért juttatni a szervezetbe.

Sok esetben az életmód változtatásával jelentős lépéseket tehetünk a szívelégtelenség megelőzésében; a rendszeres mozgás, a csökkentett sófogyasztás, a felesleges kilók leadása és a stressz kezelése mind-mind jelentősen csökkentik a szívelégtelenség kialakulásának kockázatát.

Noha bizonyos esetekben maga a szívelégtelenség kezelhető és visszafordítható – sok esetben viszont nem –, mindenképpen a prevencióra kell az elsődleges figyelmet fordítani, különösen a veszélyeztetett egyének esetében.

A szívelégtelenség tipikusan lassan kialakuló krónikus betegség; az elgyengülés folyamán a szív képtelenné válik megfelelő friss vért pumpálni, nem ürül ki elég gyorsan, így a vér visszaáramlása is nehézkesebbé válik. Emiatt a vérkeringés elégtelenné válik a májban, a hasban, a tüdőben és a lábakban is. Utóbbinak szemmel látható következménye lehet a bokák feldagadása. A betegség hatására a szívizom megvastagszik, a kamrák pedig kitágulnak.

krónikus betegségre utaló jelek között szoktuk említeni az általános fáradságot és kimerültséget, a kisebb fizikai aktivitást követő indokolatlan légszomjat, az étvágytalanságot és hányingert, a hasi öregben felszaporodó folyadékot, lábak és bokák duzzanatát, koncentrációs zavart, szabálytalan szívverést és a véres köpettel kísért köhögést.

Az akut szívelégtelenség a szív hirtelen megbetegedése során alakulhat ki; kiváltó ok lehet egy infarktus, a szívizom vírusfertőzése, valamilyen súlyos fertőzés, allergiás reakció vagy akár tüdőembólia is.

Az akut szívelégtelenség rendkívül súlyos tüneteket produkál. Ilyen esetben a szív pumpáló képessége rohamosan romlik. A késedelem nélküli szakszerű orvosi ellátás nélkülözhetetlen.