Share

Egészség · 2022.10.13.

Tévhitek a dohányzással kapcsolatban

Annak, hogy miért nyúl tinédzser korban valaki a cigarettához, számos oka van. A legtöbbet pár év után – jó esetben – belátjuk, hogy butaság, bár lehet hogy ekkor már késő, hiszen rég a nikotin rabjai vagyunk. Néhány dolog, ami tévútra visz a cigarettával kapcsolatban, hogy inkább te is a leszokás – vagy jobb esetben az el nem kezdés – mellett dönts.

Sok fiatal lány azért kezd dohányozni, mert a dohányzást szexinek látja. Az idősebb hölgyeket, akik kezében rendkívül jól áll a cigaretta szál, a kézmozdulatot és a szájhoz emelt füstölgő szál rendkívül erotikusnak tűnik… de csak első pillantásra. Az évekig tartó dohányzás ugyanis közelebbről nézve nem csak a szervezetre káros, de a bőrre is. A bőr színe és állaga is megváltozik a nikotintól, a sárgás bőr, nem beszélve az elsárgult körmökről, az elszíneződött fogakról és a kellemetlen leheletről, már kevésbé szexi hatást. Ne a cigarettával próbálj kitűnni a tömegből…

Sokakban él az a tévhit, hogy a dohányzás karcsúsít, amely talán abból a tévhitből táplálkozik, miszerint a leszokás általában pár kiló plusszal jár. Ez azonban nagy tévedés, az evés, mint pótcselekvés ugyanazzal az akarattal legyőzhető, mint amivel a cigarettát letettük. A karcsúság inkább az egészséges életmód, az étrend és a mozgás „munkája”, nem a dohányzásé.

Bizony, azok is nagyot tévednek, akik azért kezdenek dohányozni, hogy a cigaretta megnyugtassa őket, vagy hogy jobban teljesítsenek bizonyos helyzetekben, mondván, a cigaretta megnyugtatja a stresszhelyzetben, amitől fokozottabban tud figyeli. Aki azt hiszi, hogy a cigaretta stresszoldó, az téved. Lehet, hogy pillanatnyilag stimulálja az idegrendszert és nyugodtabbnak érzi magát az ember, ám a nikotin inkább stresszt okoz a szervezetben, hiszen minden egyes szál után egyre többre van szükség, amelyet ha nem kap meg a szervezet, akkor a hiányérzet és a vágy, tehát a függőség alakul ki. A cigaretta nem növeli a teljesítményt, sőt, az agy működését is rombolja. A koncentráció inkább romlik a dohányzással, mivel a cigarettával a szervezetbe szén-monoxid jut, amely meggátolja a hemoglobin helyen oxigénszállító funkcióit, így az agyműködéshez kevesebb oxigént tudunk felhasználni. Sőt, az sem igaz, hogy fiatal korban a dohányzás nem káros és hogy fiatal korban még bármikor abbahagyhatjuk. Fiatal korban is ugyanolyan nehéz leszokni a dohányzásról, mint idősebbként és már az első szál cigaretta elszívása is rendkívül káros a szervezetnek, mivel ront a fizikai teljesítményen és az ereket is szűkíti.

Hogy elkerüld a leszokás körüli nehézségeket, ne is szokj rá a cigarettára!