Share

Táplálkozás · 2022.06.30.

Veszélyes az eper fogyasztása?

A táplálkozásügyi szakemberek óvva intenek a földieper nagy mennyiségben történő fogyasztásától. Mégis mi erre a magyarázat? Hogyan fordulhat elő, hogy egy ízletes zamatos gyümölcs veszélyforrássá válik?

A szakemberek szerint az eper nagy mennyiségben tartalmazhat egészségre ártalmas vegyi anyagokat és növényvédő szereket.

A tavaszi hónapok során szinte elsőként jelennek meg a piacok és boltok polcain a csalogatóan piros gyümölcsök. Az eper egyike a legkorábbi szezonális gyümölcsnek, így sokszor a téli vitaminhiány pótlását igyekszünk ellátni vele. Tévesen.

A kereskedelmi célokra termesztett eperről barokkos túlzással kijelenthető, hogy több növényvédő szert tartalmaz, mint vitamint. Az általános vélekedéssel szemben az eper nem nevezhető gazdag vitaminforrásnak, viszont a felszívódott vegyi anyagok és növényvédő szerek annál nagyobb koncentrációban találhatók benne.

Az elmúlt időszakban számos növényvédő szer került tiltásra, de ennek ellenére az eper a mai napig telítve van velük. Az Egyesült Államokban betiltották a bizonyítottan rákkeltő go-to és metil-jodid szereket, viszont így is marad épp elég vegyi anyag, ami miatt aggódhatunk.

Egy nemrégiben végzett amerikai vizsgálat szerint 54 különböző peszticid szermaradvány fordult elő az eper minták között. A vizsgálat kimutatott továbbá 9 ismert vagy valószínűsíthetően rákkeltő anyagot, 24 feltételezett hormontermelést gátló anyagot, 11 idegmérget, 12 fejlődést vagy szaporodást gátló szert és 19 házi méh méreganyagot. És ha mindezek nem lennének elegendők, piraklosztrobin és gombaölő szerek is előfordultak a mintákban.

Mit tehetünk?

Alapvetően két dolgot tehetünk amellett, hogy lehetőleg kerüljük az import eper fogyasztását. Mindenekelőtt jól nézzük meg, honnan származik a földieper, lehetőleg válasszunk hazai kisgazdaságból származó gyümölcsöt. Még jobb, ha kiskertekből jutunk hozzá az eperhez, ahol csakis háztáji gazdálkodás folyik.

Váráslás után alaposan mossuk meg; a vegyi anyagok jelentős része a gyümölcs külső héján tapad meg, amely alapos mosással részben eltávolítható. Ne sajnáljuk a plusz egy perc munkát!